Stemming over Belastingplan opnieuw uitgesteld

Coalitie en oppositie hebben nu weer tot dinsdag om tot een akkoord te komen.

Wiebes tijdens het politiek beladen debat over het Belastingplan.
Wiebes tijdens het politiek beladen debat over het Belastingplan. Foto ANP / Bart Maat

De Tweede Kamer heeft de stemmingen over het Belastingplan uitgesteld tot komende dinsdag. Reden voor het uitstel is dat de coalitie en de oppositie nog geen akkoord hebben bereikt over het Belastingplan, wat nodig is wil het plan ook een meerderheid halen in de Eerste Kamer.

Staatssecretaris Wiebes (Financiën, VVD) zoekt al wekenlang naar voldoende parlementair draagvlak voor zijn Belastingplan, aangezien VVD en PvdA samen maar 21 van de 75 senaatszetels hebben. Wil de door het kabinet aangekondigde lastenverlichting van 5 miljard euro volgend jaar doorgaan, dan moet het kabinet zich weten te verzekeren van steun van een aantal oppositiepartijen, bijvoorbeeld de drie christelijke partijen (CDA, ChristenUnie, SGP) of D66 en het CDA.

Keuze uit christelijke en groene route

Het kabinet, de coalitiefracties en de oppositie voerden donderdag de hele dag in verschillende samenstellingen overleg, maar kwamen er nog niet uit. Woensdagavond leek een akkoord met de drie christelijke partijen in zicht te komen, maar Wiebes keerde zich tegen middernacht toch tegen een amendement van deze partijen. Deze wetsaanpassing moest ervoor zorgen dat eenverdieners – in vergelijking met tweeverdieners – minder zwaar belast worden. Keerzijde is dat een eerdere variant van het amendement van SGP’er Elbert Dijkgraaf volgens het Centraal Planbureau 35.000 banen zou kosten. En dat is voor de coalitie onbespreekbaar.

Coalitie en oppositie hebben nu in elk geval weer tot dinsdag de tijd om tot een akkoord te komen. Als er geen akkoord over het Belastingplan komt, blijft het tot de stemmingen in de Eerste Kamer op 15 december onzeker of de lastenverlichting volgend jaar doorgaat.