Hof blokkeert afscheiding van Catalonië

De politieke crisis in Spanje over autonomie voor Catalonië is gisteren geëscaleerd. De hoogste Spaanse rechter, het Constitutioneel Hof in Madrid, besloot namelijk dat Catalonië moet afzien van het voornemen om de procedure voor afscheiding van Spanje in gang te zetten. Dat voornemen had het regionale parlement maandag vastgelegd in een onafhankelijkheidsverklaring, waarin staat dat „de legitimiteit van Spanje niet meer zal worden erkend”. De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft altijd gezegd zich daar koste wat koste tegen te verzetten. Gisteren tekende zijn regering daarom beroep aan door het Hof te vragen het onafhankelijkheidsbesluit te toetsen aan de Spaanse grondwet. Later op de dag liet het Hof al weten dat beroep ontvankelijk te verklaren, met als consequentie dat het eerdere besluit van het Catalaanse parlement wordt opgeschort in afwachting van het eindoordeel van het hof. De grote vraag is nu of de separatistische leiders in Catalonië zich bij het vonnis neerleggen. (NRC)