Ruim half miljard verlies voor verzekeraar Aegon

Aegon heeft in het derde kwartaal flink verloren. Op de Amsterdamse beurs ging het aandeel vanochtend hard onderuit.

Hoofdkantoor Aegon, Den Haag. Foto ANP

Verzekeraar Aegon heeft vanochtend een fors nettoverlies bekendgemaakt bij de presentatie van kwartaalcijfers. Het aandeel kreeg een klap op de Amsterdamse beurs en was daar de grootste daler.

De verzekeraar meldde vanochtend een nettoverlies van 524 miljoen euro over het derde kwartaal, veroorzaakt door incidentele afschrijvingen. Het bedrijf verkocht de Canadese levensverzekeringenactiviteiten met een verlies van 800 miljoen euro en moest voor 150 miljoen euro afschrijven op rekenmodellen.

Zonder de incidentele lasten valt het resultaat wel positief uit ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De brutowinst was 436 miljoen euro, tegen 291 miljoen euro in het derde kwartaal van 2014.

De totale verkoop van Aegon is in het vorige kwartaal met 12 procent gestegen tot 2,6 miljard euro. De verzekeraar profiteerde onder meer van gunstige wisselkoerseffecten door de sterke dollar en van groei bij het vermogensbeheer. De verkoop van nieuwe levensverzekeringen daalde met ruim eenvijfde, naar 435 miljoen euro. In de Verenide Staten kocht Aegon de pensioenafdeling van Mercer. Aegon behoort daardoor naar eigen zeggen tot de top-10 van de Amerikaanse pensioensector.

Aegon verloor direct na opening van de handelsdag 5 procent van zijn beurswaarde. Beleggers reageerden waarschijnlijk ook op het ontbreken van nieuwe informatie over de financiële positie van het bedrijf. Vanaf januari gelden nieuwe solvabiliteitsregels voor verzekeraars, Solvency II. Een update volgens de nieuwe regels kan Aegon nu nog niet geven, volgens bestuursvoorzitter Alex Wynaendts. Hij verwacht op de analistendag op 13 januari wel meer duidelijkheid te kunnen geven.

Van belang is vooral de solvabiliteitsratio, een cijfer dat door de verhouding tussen vreemd en eigen vermogen aangeeft in hoeverre een bedrijf kan voldoen aan financiële verplichtingen.

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers, in augustus, voorspelde Aegon dat de nieuwe ratio zou uitkomen tussen 140 en 170 procent. Vooralsnog ziet het bedrijf geen redenen om die aanname te wijzigen. Volgens de huidige regels steeg de solvabiliteit in het laatste kwartaal van 206 naar 225 procent.