ABN Amro heeft duizenden huiseigenaren te veel hypotheekrente laten betalen

ABN Amro heeft zesduizend klanten onterecht een te hoge hypotheekrente in rekening gebracht. De staatsbank, die volgende week een beursgang maakt, zal gedupeerden mogelijk miljoenen moeten vergoeden. Dat blijkt uit een vonnis van de Amsterdamse rechtbank van gisteren. Volgens Stichting Stop de Banken, die samen met Stichting Euribar de zaak had aangespannen, zijn klanten voor in totaal tientallen miljoenen gedupeerd. Het gaat om huiseigenaren die tussen 2005 en 2009 een Euribor-hypotheek afsloten bij ABN Amro en Fortis. De variabele hypotheekrente was gebaseerd op de Euribor-rente die Europese banken elkaar onderling rekenen en waarmee banken in het verleden gefraudeerd hebben. ABN Amro verhoogde de hypotheekrente tussen 2009 en 2012 twee keer – met 0,5 en 1,5 procent – omdat lenen voor de bank zelf duurder zou zijn geworden. Volgens de rechter was dit echter onredelijk. ABN informeerde klanten niet tijdig – een keer zes dagen van tevoren – en het was „op geen enkele manier” duidelijk hoe de verhoging was opgebouwd.

De bank hoeft nu echter nog niets terug te betalen, omdat ABN Amro nog in beroep kan gaan. Voor een collectieve schadevergoeding is de zaak te complex, zegt de rechter.