Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politie denkt aan aanslag na ontploffing auto Breda

Bij het incident raakte een 63-jarige man uit Breda zwaargewond. Hij is een bekende van de politie.

Het 63-jarige slachtoffer uit Breda ligt momenteel in kritieke toestand in het ziekenhuis.
Het 63-jarige slachtoffer uit Breda ligt momenteel in kritieke toestand in het ziekenhuis. Foto: Lex van Lieshout / ANP

Bij een ontploffing van een auto in Breda is gisteravond een 63-jarige Bredanaar zwaargewond geraakt. Hij verloor een arm en een been en ligt momenteel in kritieke toestand in het ziekenhuis. Door diverse media wordt gesuggereerd dat het slachtoffer zou zijn overleden. Dit kon door de politie niet worden bevestigd.

Volgens Omroep Brabant gaat het om Chris van Esch. Hij is een bekende van de politie Breda. Hij zou volgens enkele media eerder betrokken zijn geweest bij een steekpartij.

De politie houdt sterk rekening met een aanslag, maar ook dat kan nog niet worden bevestigd.

“Het is nog te vroeg om conclusies te trekken, maar een aanslag staat bovenaan ons lijstje met mogelijke verklaringen.”

Explosieven gevonden in woning

De politie is gestart met een sporenonderzoek. Ook de Explosieven Opruimingsdienst Defensie is ter plaatse. Tot op heden werden twaalf woningen tijdelijk ontruimd. In één woning werden explosieven aangetroffen. Hierop heeft de politie een 69-jarige man aangehouden.

Twitter avatar Politie_Breda Politie Breda eo #Breda - Thorbeckeplein afzetting vergroot ivm vondst #explosieven in woning. EOD is onderweg. 12 omliggende woningen ontruimd.
#ontploffing
Twitter avatar Politie_Breda Politie Breda eo #Breda, #Thorbeckeplein, n.a.v. aantreffen mogelijk explosief materiaal in woning is vanmiddag een 69-jarige man aangehouden, onderzoek EOD

Ontploffing aan het Thorbeckeplein

Gisteravond om 22.34 uur kreeg de politie Breda melding over een ontplofte auto aan het Thorbeckeplein in Breda. Het slachtoffer werd hevig bloedend aangetroffen. Hij bevond zich op het moment van de explosie in de buurt van een zwarte Mercedes. In de omgeving waren ramen van omliggende woningen gesneuveld en ook raakten geparkeerde auto’s beschadigd.

Twitter avatar Politie_Breda Politie Breda eo #Breda - Politie vergroot afzetting Thorbeckeplein op verzoek EOD ivm veiligheid, werkruimte EOD en sporenonderzoek #ontploffing #explosie