Dit schrijven andere media vandaag

Musea gaan massaal open source. Dat signaleert RTL Z. Koploper is het Rijksmuseum, dat maar liefst 250.000 kunstwerken via het internet aanbiedt, in hoge resolutie.

Voor sommige werken gelden geen copyrightbeperkingen en deze zijn dus commercieel te gebruiken. Je mag alles doen met de Rembrandts en Vermeers: een behangetje van printen, een partij wenskaarten in elkaar knutselen of je eigen t-shirt collectie beginnen.

Buitenlandse musea volgen het voorbeeld van het Rijksmuseum: de collecties van zeker vijftig musea zijn beschikbaar via internet, onder meer het MoMa in New York en het Londense British Museum hebben kunst online staan.

Nederlandse universiteiten ontduiken flexwet

Uit onderzoek van De Volkskrant blijkt dat Nederlandse universiteiten steeds vaker docenten aanstellen met een combinatie van beperkte vaste contracten en flexcontracten. Hiermee proberen ze onder de aangescherpte flexwet uit te komen.

Een docent werkt voorbeeld maar een lesdag per week op een vast contract, terwijl de rest van de werktijd onder een tijdelijk contract valt. Dit is in strijd met de onderwijscao.

Bij de Universiteit van Amsterdam zou het om tientallen dienstverbanden gaan en ook de universiteiten van Tilburg en Leiden en de Radboud Universiteit Nijmegen werken met dit soort ‘knutselcontracten’.

Arbeidseconoom Ronald Dekker is docent aan de Universiteit Tilburg en kent meerdere collega’s op verschillende universiteiten die met dergelijke contracten werkzaam zijn.

“Het speelt waarschijnlijk op meer universiteiten en hogescholen. Het hoger onderwijs is volledig doorgeflext.”

Er is sinds een jaar sprake van een toename van de combinatie-contracten. Het lijkt een reactie te zijn op de Wet Werk en Zekerheid (de ‘flexwet’) die afgelopen zomer inging. De bedoeling van deze maatregel was juist dat de groei van af zou nemen en meer werknemers een vaste baan zouden krijgen.

Scheepvaart gehinderd door laag waterpeil Rijn

Een extreem laag waterpeil in de Rijn zorgt voor problemen bij de scheepvaart tussen Nederland en Duitsland. Binnenvaartschippers kunnen nog maar een kwart van hun normale lading meenemen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad.

Door te weinig regen heeft de waterstand in de rivier volgens Rijkswaterstaat het laagste niveau in veertig jaar bereikt. Opdrachtgevers in de bouw moeten hierdoor rekening houden met een prijsstijging van grondstoffen.

Voor de binnenvaart zelf is het lage waterpeil niet per definitie slecht nieuws: omdat schepen minder lading mee kunnen nemen gaat het tarief voor watertransport omhoog. Opdrachtgevers zouden daarentegen ook kunnen kiezen voor andere vormen van vervoer.

Rijkswaterstaat probeert de waterstand kunstmatig op te hogen door de stuwen op de Neder-Rijn te sluiten.

    • Ester Meerman