Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Poetins dochter in miljardenzaken

Jekaterina Tichonova heeft samen met haar man een vermogen van 2 miljard dollar, onthult Reuters. Ze staat aan het roer van een project van de prestigieuze Staatsuniversiteit van Moskou. Het Kremlin noemt de onthullingen roddel en achterklap.

Hoofdgebouw van de Moskouse Staatsuniversiteit, op de Mussenheuvels.
Hoofdgebouw van de Moskouse Staatsuniversiteit, op de Mussenheuvels.

Ze is klein van stuk, lijkt sprekend op haar moeder, danst rock-’n-roll op wereldniveau en is samen met haar man goed voor zo’n 2 miljard dollar.

Jekaterina Tichonova (29) is de jongste dochter van Vladimir Poetin. De Russische president heeft zijn twee dochters altijd zorgvuldig uit de publiciteit gehouden, maar dankzij Reuters was Jekaterina deze week even groot nieuws. Het Britse persbureau deed onderzoek naar de bezittingen van Jekaterina Tichonova en Kirill Sjamalov, die zij zelf omschrijft als haar echtgenoot.

Kirill is de zoon van een Poetin-getrouwe van het eerste uur, Nikolaj Sjamalov. Pa Sjamalov is aandeelhouder van de Rossiabank, waar het Poetin-regime zijn geld stalt. En ook zoon Kirill is nogal vermogend – om niet te zeggen steenrijk.

Op basis van openbare stukken concludeert Reuters dat Sjamalov jr. een van de eigenaren is van het petrochemische bedrijf Siboer. Analisten schatten de waarde van zijn aandelenpakket op bijna 2 miljard dollar. Hoe Sjamalov aan dat geld komt, is onduidelijk. Wel is bekend dat hij de aandelen kocht van Gennadi Timtsjenko, de zakenman die volgens sommigen in opdracht van Poetin miljarden wegsluisde.

Meer dan roddel

Het Kremlin reageerde nogal narrig op het onderzoek. Poetins perschef Dmitri Peskov liet weten dat hij alleen over de president gaat, niet over diens familie. „De afgelopen jaren is er een enorme hoeveelheid roddel over de familieomstandigheden van Poetin verschenen”, aldus Peskov.

Maar het onderzoek is meer dan roddel. De blik in de wereld van de Poetindochters is een inkijkje in de directe omgeving van de Russische president. Een wereld, zo blijkt, waarin steeds dezelfde namen terugkeren en een nieuwe generatie klaarstaat om het vermogen van de ouders over te nemen. „Een nieuwe aristocratie”, aldus een Russische sociologe tegen Reuters.

Jekaterina Poetina werd net als haar haar oudere zus Maria geboren in Dresden, waar KGB-officier Poetin in de jaren tachtig gelegerd was. Volgens haar vader studeerde ze oriëntalistiek, met Japans als specialisatie, aan de Staatsuniversiteit van Sint-Petersburg.

Schuil achter oma’s naam

Om niet te veel in de gaten te lopen gebruikt Jekaterina Poetina de naam van haar grootmoeder: Tichonova. Al eerder berichtten verschillende media dat het hier de jongste dochter van de Russische president schuilging. Dat wordt nu on the record bevestigd door een hooggeplaatste bron: Gazprombank-topman Andrej Akimov. „Ik wist dat ze de dochter van Poetin is.” Akimov stelde deze week meteen dat hij verkeerd was geciteerd, maar Reuters houdt voet bij stuk: het gesprek met hem staat op de band.

Zijn Gazprombank is een van de sponsoren van Innopraktika, een stichting die jonge Russische wetenschappers wil stimuleren. Ook andere Russische staatsbedrijven investeren in dit project, dat is verbonden is aan de prestigieuze Moskouse Staatsuniversiteit. Jekaterina Tichonova staat aan het hoofd van Innopraktika. Ze is trouwens ook betrokken bij een megaproject van 1,7 miljard dollar om de universiteit uit te breiden tot twee keer de huidige omvang. En de oriëntaliste is blijkbaar breed onderlegd: de website van de universiteit citeert haar als auteur van zes wetenschappelijke publicaties, waaronder studies in geneeskunde en de effecten van ruimtereizen op het menselijk lichaam.

Veel meer persoonlijke details zijn er niet. Behalve dan dat ze in 2013 vijfde werd op het wereldkampioenschap acrobatische rock-’n-roll in het Zwitserse Winterthur.

Over haar oudere zus Maria is nog minder bekend. Wat we wel weten is dat ze eveneens verbonden is aan de Moskouse Staatsuniversiteit, aan het instituut voor endocrinologie. Op de site gebruikt Maria de naam van haar levenspartner, de Nederlander Jorrit Faassen. Helaas staat er geen foto bij. Faassen weigerde deze week in te gaan op vragen van Reuters.

Over Poetin wordt trouwens in Rusland ook het nodige geroddeld sinds vorig jaar bekend werd dat hij was gescheiden van zijn vrouw Ljoedmila. De voormalige gymnasiaste en parlementslid Alina Kabajeva zou zijn minnares zijn. Dit jaar besteedden de roddelbladen veel aandacht aan een nieuwe vrouw aan zijn zijde: bokskampioene Natalja Ragozina.