Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Parlement Oekraïne neemt antidiscriminatiewet aan

Het aannemen van de wet is een belangrijke stap richting het associatieverdrag met de EU.

President Porosjenko eerder dit jaar in het Oekraïense parlement.
President Porosjenko eerder dit jaar in het Oekraïense parlement. Foto: Roman Pilipey / EPA

Het Oekraïense parlement heeft vandaag een antidiscriminatiewet aangenomen, waardoor Oekraïense arbeidswetgeving in overeenstemming wordt gebracht met EU-wetgeving. In de praktijk komt dit neer op betere bescherming van homorechten in het land.

De wet werd door 234 parlementariërs ondersteund, waar er 226 nodig waren. Het parlement telt in totaal 450 zetels.

Afgelopen week stemde het parlement nog voor de tweede keer tegen de antidiscriminatie wet. Vandaag lukte het de coalitie, onder leiding van de pro-Europese president Petro Porosjenko, wel om tot een meerderheid te komen.

Associatieverdrag met de EU

Het aannemen van de wet betekent een belangrijke stap richting het associatieverdrag met de EU. NRC-buitenlandredacteur Hubert Smeets:

“De eis van de EU dat Oekraïne zich zou conformeren aan Europese antidiscriminatiewetgeving is al twee jaar een heet hangijzer. Met name het verbod op discriminatie van homoseksuelen op de arbeidsmarkt viel verkeerd bij zowel rechts-nationalistische groepen, bij de twee onderling fel concurrerende orthodoxe kerkgenootschappen, als bij meer pro-Russische groepen en voormalige medestanders van de verdreven president Janoekovitsj.”

“Zonder antidiscriminatiewetgeving zou Oekraïne niet worden toegelaten tot een volgende fase van de samenwerking met de EU: visumvrij reizen voor Oekraïners in heel Europa. Vrij reizen is een wens van met name jonge en hoger opgeleide Oekraïners. Het perspectief op vrij personenverkeer was in 2013-2014 een van de belangrijkere argumenten van de protestbeweging op de Maidan om zich te verzetten tegen het corrupte ancien régime van Janoekovitsj.”

Referendum GeenPeil

In Nederland is het associatieverdrag controversieel: GeenPeil, een initiatief van weblog GeenStijl, Burgercomité EU en het Forum voor Democratie van Thierry Baudet, haalden 427.939 geldige handtekeningen binnen voor de aanvraag van een referendum. De uitkomst van het referendum gaat als advies naar het kabinet.

Het referendum wordt gehouden op woensdag 6 april 2016.