Omzetten winkeliers flink gegroeid

In september is 4,3 procent meer omgezet dan in dezelfde periode vorig jaar.

Liefhebbers proberen kleding te bemachtigen van Balmain in een H&M in Den Haag. Foto Remko de Waal / ANP

Winkeliers hebben in september “behoorlijk” meer omzet gedraaid dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens het CBS is de omzet in de detailhandel gestegen met 4,3 procent. Vooral de onlineverkoop liep goed: die steeg met 20 procent.

Volgens het CBS is de stijging deels te danken aan de gunstigere verdeling van de koopdagen in september dit jaar. De maand telde een maandag minder, en een woensdag meer dan vorig jaar. Op woensdagen wordt normaal gesproken meer verkocht dan op maandag.

Kleding en meubels

Hoewel de verkoop van eten, drinken en genotsmiddelen “gestaag” doorgroeit met 2,9 procent, is de omzetgroei in de detailhandel vooral de verdienste van de non-foodsector. Uit de cijfers blijkt dat consumenten veel hebben uitgegeven aan de inrichting van hun huis en aan kleding. Dat laatste is volgens het CBS toe te schrijven aan het weer. Dit jaar was augustus warm en september koud. Vorig jaar was dat precies andersom. In augustus van dit jaar viel de kledingverkoop dan ook tegen.

Het ging dit jaar opnieuw niet goed met de verkoop van elektronica, doe-het-zelfartikelen en huishoudelijke artikelen. Die omzetten daalden met enkele procenten ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, hoewel het verlies kleiner is dan in augustus.

Oproepkrachten

Het CBS presenteerde vandaag ook cijfers over het aantal mensen dat in Nederland als oproepkracht werkt. Dat stijgt al jaren. In 2014 waren in Nederland 537 duizend mensen als oproepkracht actief, voornamelijk in de handel. Dat is een derde meer dan in 2010. Ook het aantal uitzendkrachten is na een dipje in 2013 weer gestegen tot 396 duizend.

    • Bastiaan Nagtegaal