Ombudsman: geen gijzeling voor niet betalen boete

Mensen die boetes niet kunnen betalen, horen volgens hem niet thuis in de gevangenis.

In het rapport staat dat het OM vorig jaar in 140.000 zaken bij de rechter vroeg om de personen die niet betaalden in gijzeling te nemen. foto Bas Czerwinski / ANP

Mensen die boetes niet kunnen betalen, moeten niet in de gevangenis worden gezet. Dat stelt de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen in zijn rapport ‘Gegijzeld door het systeem’. Het Openbaar Ministerie (OM) zou volgens Van Zutphen eerst uit moeten zoeken waarom mensen hun boetes niet hebben betaald.

In het rapport staat dat het OM vorig jaar in 140.000 zaken bij de rechter vroeg om de personen die niet betaalden in gijzeling te nemen. Daarvan werden 21.000 mensen daadwerkelijk in de cel gezet. In 2013 ging het om 180.000 verzoeken, daarvan werden 22.000 wanbetalers vastgezet.

Een wanbetaler wordt door de politie opgehaald en een aantal dagen vastgezet om alsnog te betalen. Met het uitzitten van de gijzeling is, anders dan bij vervangende hechtenis, de boete niet van de baan.

‘Geen oplossing’

De Ombudsman zegt in het rapport dat gijzeling van wanbetalers niets oplost. Volgens hem horen “Mensen met financiële problemen, niet thuis in de gevangenis vanwege gijzeling”. Tevens stelt Van Zutphen dat mensen die voor de gijzeling de boete niet konden betalen, dat daarna ook nog niet kunnen.