Nieuwe getuige in zaak-Nicole van den Hurk meldt zich

De strafeis tegen de verdachte zou vandaag bekend worden, maar het OM wil dat de zaak uitgesteld wordt.

In de moordzaak van Nicole van den Hurk heeft zich deze week iemand gemeld bij de politie die zegt dat hij verdachte Jos de G. heeft horen zeggen dat hij een meisje om het leven heeft gebracht. Foto Martijn Beekman / ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de rechter gevraagd het proces rondom de verkrachting en moord op Nicole van den Hurk in 1995 voor twee weken uit te stellen. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM. De strafeis tegen de verdachte Jos de G. zou vandaag bekend worden gemaakt.

Afgelopen dinsdag heeft zich iemand gemeld bij het politiebureau met de informatie dat hij De G. heeft horen zeggen dat hij een meisje om het leven heeft gebracht. Die persoon heeft een ernstig vermoeden dat hij sprak over Nicole van den Hurk. Om die reden wil het OM dat de rechtszaak voor twee weken wordt stilgelegd, om nader onderzoek te doen naar de verklaringen van degene die zich gemeld heeft.

Volgens de woordvoerder van het OM is er al een verkennend gesprek geweest met de persoon die de getuigenverklaring heeft afgelegd:

“Daarop is geconcludeerd dat de verklaring relevant kan zijn, en dus verder moet worden onderzocht.”

Update 14.16 uur: de rechtbank heeft bepaald dat het proces tijdelijk stil wordt gelegd wegens de nieuwe getuige die zich heeft gemeld. De verdachte mag volgens persbureau ANP terug naar de tbs-kliniek waar hij verbleef ten tijde van zijn arrestatie in de zaak-Van den Hurk. Zijn advocaat had daarom verzocht, omdat hij al bijna twee jaar in voorarrest zit in een huis van bewaring. De rechtbank benadrukte wel dat De G. daar niet op verlof mag. Is daar wel sprake van, dan moet hij weer terug in voorarrest. Het is nog niet bekend wanneer de behandeling van de zaak wordt voortgezet.

Cold case

De G. werd begin januari 2014 gearresteerd voor de verkrachting en dood van Nicole van den Hurk. De man uit Helmond werd opgepakt na DNA-onderzoek. Uit onderzoek van het cold case-team dat zich sinds 2012 met de zaak bezighoudt, blijkt dat er overeenkomsten zijn tussen het DNA-profiel van de man en uitkomsten van het moordonderzoek.

In 2011 werden in verband met het cold caseonderzoek de stoffelijke resten van het meisje opgegraven. Het stoffelijk overschot werd vervolgens onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag. Met nieuwe technieken werd dat jaar nog DNA gevonden dat mogelijk van de dader zou kunnen zijn.

De 15-jarige Nicole van den Hurk uit Eindhoven werd in november 1995 dood gevonden in een bos. Een maand eerder werd ze als vermist opgegeven, nadat ze niet was aangekomen bij haar bijbaantje.

    • Maarten Back