Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Weet je zeker dat je olijfolie wel extra vierge is?

De justitie in Turijn verdenkt zeven olijfolieproducenten van fraude, waaronder Bertolli. De Italiaanse producenten zouden gewone olijfolie verkopen als duurdere ‘extra vierge’, de olie van de eerste persing met een uitgesproken smaak. De zaak kwam aan het rollen door magazine Il Test. Bij een steekproef bleken negen van de twintig flessen geen echte extra vierge-olie te zijn. Het zou gaan om producten van Antica Badia, Bertolli, Carapelli, Coricelli, Primadonna, Santa Sabina en Sasso.

Olijfolie van Bertolli en Primadonna is te koop in Nederland bij de supermarkten van Albert Heijn en Jumbo. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is op de hoogte van de kwestie, en heeft laten weten het eerst het Italiaanse onderzoek af te wachten. Italië is na Spanje de grootste producent van olijfolie ter wereld. De jaaromzet in de Italiaanse olijfolie-industrie wordt geraamd op 2 miljard euro. De International Olive Council (IOC) heeft verschillende categorieën olijfolie vastgesteld. De extra vierge-olie moet uit de eerste persing komen en mag geen chemische toevoegingen bevatten.

Waarom olijfolie zo duur is:

 

 

Het is niet de eerste keer dat er met olijfolie wordt gesjoemeld. In het verleden is gebleken dat wanneer de olijvenoogst slecht is, de olie wordt aangevuld met leveringen uit landen als Griekenland en Tunesië maar wel verkocht wordt als 100 procent Italiaans. Uit een onderzoek in 2011 kwam naar voren dat 80 procent van de flessen met ‘Italiaanse’ olijfolie ook lage kwaliteit olie uit andere landen bevatten. Het is mogelijk dat ook in dit geval ingevoerde olie met binnenlandse olie is vermengd. (NRC)