Met data ‘op z’n Duits’ gaat Microsoft Amazon te lijf

Amazon en Microsoft bouwen extra datacentra in Europa. Zo moet data veilig blijven voor spionage.

Indiase schoolkinderen met maskers van Microsoft-oprichter Bill Gates, die vorige maand 60 werd. Foto AFP

Amerikaanse techbedrijven voeren een charmeoffensief om Europese klanten te behouden. Hun belangrijkste wapen: de aanleg van datacentra op Europese bodem.

Microsoft en Amazon, concurrenten van elkaar, kondigden deze week nieuwe locaties aan waar ze tienduizenden servers zullen huisvesten.

Beide bedrijven willen Europese versies aanbieden van hun clouddiensten; online software, verhuur van rekenkracht en dataopslag. Digitale gegevens van Europeanen blijven binnen Europa en buiten bereik van (Amerikaanse) geheime diensten. Als het goed is.

Microsoft-topman Satya Nadella was gisteren in Berlijn om twee nieuwe Duitse datacentra aan te kondigen. Duitsland staat in de VS bekend als een van de strengste landen als het gaat om privacy. Als die kritische Duitsers het goed vinden, dan zou dat toch ook goed genoeg moeten zijn voor de rest van Europa, redeneert Microsoft.

Een dag eerder was Nadella in Londen om de aanleg van een datacenter in het Verenigd Koninkrijk aan te kondigen. En deze week opende Microsoft nog een nieuwe locatie in Middenmeer, Noord-Holland.

Concurrent Amazon maakte deze week bekend dat het een datacenter in het Verenigd Koninkrijk zal bouwen. Het internetbedrijf heeft niet alleen een webwinkel maar verhuurt ook clouddiensten. Sinds 2014 heeft Amazon ook een locatie in Frankfurt.

Met dank aan Snowden

De aanleg van nieuwe datacentra – en vooral de publiciteit daaromheen – is het gevolg van het afluisterschandaal dat in 2013 door klokkenluider Edward Snowden onthuld werd. Om terrorisme te bestrijden, verkregen Amerikaanse geheime diensten op grote schaal toegang tot data van Europese gebruikers. Het Safe Harbor-verdrag, dat Europese gebruikers zou moeten beschermen tegen afluisteren, werd daarbij geschonden.

Inmiddels heeft het Europese Hof van Justitie dit verdrag verworpen. Buitenlandse cloudaanbieders moeten aan strengere eisen voldoen, die pas in januari 2016 worden vastgesteld. Deze nieuwe regels zullen niet het andere probleem oplossen dat Snowden aan het licht bracht: Europese spionagediensten werken samen met hun Amerikaanse collega’s.

Amerikaanse internetbedrijven benadrukken dat ze hun privacyzaken op orde hebben. Microsoft grijpt de onzekerheid rondom Safe Harbor aan om de concurrentiestrijd met Amazon, marktleider in clouddiensten, aan te gaan.

Of data bewaren ‘op zijn Duits’ echt zin heeft is maar de vraag, zegt analist Paul Miller van onderzoeksbureau Forrester: „We moeten zien of deze constructie beschermt tegen dwangbevelen uit de VS. Het is wachten op de eerste rechtszaak.” Er is geen garantie dat Europese privacyorganisaties de constructie goedkeuren.

De aanleg van datacentra kost miljarden euro’s. Omdat regionale verbindingen sneller zijn, wordt opslag in Europa vaak tegen een meerpijs verkocht. Veel extra werkgelegenheid levert het niet op: in een datacenter werken vooral computers en amper mensen.

    • Marc Hijink