Livestream: Arnon Grunberg interviewt kunstenares Marlene Dumas

Schrijver Arnon Grunberg interviewt voor zijn reeks ‘Arnon Grunberg Ontmoet..’ invloedrijke denkers, schrijver en kunstenaars.

De Zuid-Afrikaans beeldend kunstenares Marlene Dumas (1953) is vanavond te gast bij Arnon Grunberg, in de Balie.
De Zuid-Afrikaans beeldend kunstenares Marlene Dumas (1953) is vanavond te gast bij Arnon Grunberg, in de Balie. EPA/GEORGIOS KEFALAS

Schrijver Arnon Grunberg praat vanavond in debatcentrum de Balie in Amsterdam met de Zuid-Afrikaanse kunstenares Marlene Dumas (1953). Meer dan tweehonderd doeken en tekeningen van haar hand waren van september 2014 tot en met januari 2015 te zien in ‘The Image as Burden’, een grote overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Grunberg zal vanaf 20:00 met Dumas praten over haar leven, werk en inspiratie.

Livestream: het interview is afgelopen

Confronterende Dumas

In 'The Image as Burden' zag recensent Hans den Hartog Jager 'genoeg om over te juichen' en verbaasde zich over de confronterende kant van Dumas' werk:

'dat haar beelden zo vaak als emotioneel of confronterend worden ervaren, komt doordat Dumas ze, door het schilderen, uit de maalstroom van de media tilt, afstand van ze neemt en zo een nieuw licht op ze werpt. Haar doeken worden zo een soort clash of the titans: de werkelijkheid is weliswaar eigenzinnig en sterk, maar Dumas pakt haar, ondanks de tegenzin, steeds weer opnieuw aan, soms met een tedere omhelzing, soms door een heftige houdgreep – en bijna altijd zijn de schilderijen waarop de strijd onbeslist blijft de beste.'

Eerder sprak Grunberg voor zijn gesprekkenreeks onder anderen met Fred Teeven, Job Cohen, Peter Vandermeersch, Micha Wertheim en Zadie Smith.