Kijken: 18-jarige uit 1977 interviewt huidige zelf

Screenshot YouTube

Hoe zou het zijn als je 18-jarige zelf je oudere zelf interviewt? Wat zou je vragen en hoe pijnlijk zou die confrontatie zijn? Dat wilde Peter “Stoney” Emshwiller ook wel weten.

In 1977 nam hij als tiener zo veel mogelijk vragen aan zijn toekomstige zelf op, met achter de camera zijn vader, Ed Emshwiller. Een deel van de uren aan filmmateriaal die hij eraan overhield, bestond uit reacties op zijn latere zelf. Beleefd geknik, irritatie, verrassing, afschuw.

Sinds die tijd heeft hij het interview met zichzelf afgehouden. De stemacteur, ‘setdresser’ (wiki) en schrijver van twee sciencefictionboeken (voorbeeld) vond zichzelf niet interessant genoeg. En, ja, hij wilde natuurlijk wel wat boeiends te vertellen hebben aan tiener Stoney. Aan alle uitstel kwam dit jaar een einde, nadat hij was geconfronteerd met zijn eigen eindigheid (een “health scare”, noemt hij het).

Emshwiller ging via de crowdfundingsite RocketHub op zoek naar geld om zijn diepte-interview genaamd ‘Later That Same Life’ af te maken. Zijn 315 investeerders haalde hij over met onderstaand voorproefje. De geraamde kosten voor het restaureren van het oude filmmateriaal (10.000 dollar) heeft hij al tweemaal binnen. Met het extra geld wil hij onder meer een professieel filmteam inhuren en meedoen aan filmfestivals.