Kamer wil opheldering over heroïnewinsten Slotervaart

Foto NRC Fotodienst

De Tweede Kamer wil opheldering over de miljoenenwinsten die het Slotervaartziekenhuis maakte met de productie en distributie van heroïne. Die inkomsten zijn jarenlang verzwegen.

Vrijwel alle fracties in het parlement steunen het verzoek van CDA’er Hanke Bruins Slot om snel met minister Schippers (Zorg, VVD) te debatteren over de winsten op heroïne en wat daarmee is gebeurd.

De ‘heroïne-bv’, jarenlang volledig eigendom van het Slotervaart, maakte meer dan 30 procent winst op zijn omzet, zo onthulden NRC en Het Parool gisteren. Het gaat om een hoge winstmarge. Nederlandse ziekenhuizen maken doorgaans tussen de 1 à 2 procent winst op hun omzet.

Een dochterbedrijf van het ziekenhuis maakt de heroïne in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. De heroïne krijgen drugsverslaafden onder begeleiding van hulpverleners toegediend.

Het ziekenhuis maakte vanochtend bekend dat het nieuwe contract met het ministerie minder lucratief is. De huidige winstmarge op de heroïne is volgens het ziekenhuis „rond de 10 procent” en dan moet er nog belasting over worden betaald. Wat overblijft mag „worden aangewend voor wetenschappelijk onderzoek”.

Het ziekenhuis benadrukt dat het sinds eind 2013 een andere eigenaar heeft en dat Jos Beijnen, de ziekenhuisapotheker die leiding geeft aan de heroïne-bv, niet meer in de directie zit van het Slotervaartziekenhuis.

De heroïnewinsten zijn volgens het Slotervaart gebruikt voor onderzoek en verslavingszorg. Hoe zich dit verhoudt tot de 4 miljoen euro die de heroïne-bv eind 2014 in kas had, is onduidelijk. Het ziekenhuis wijst erop dat de activiteit niet expliciet in de jaarverslagen is genoemd vanwege veiligheidsrisico’s en de geheimhoudingsverklaring die met VWS was getekend. Het ziekenhuis hoopt dat de opgelaaide discussie „het bewezen belang van medicinale verstrekking aan verslaafden niet zal ondergraven”.

    • Jeroen Wester