Jeroen Brouwers wint ECI Literatuurprijs

Hij krijgt de prijs voor Het hout, volgens NRC een fysiek benauwende roman.

Jeroen Brouwers in het Belgische Zutendaal.
Jeroen Brouwers in het Belgische Zutendaal. Foto Chris Keulen / NRC

Jeroen Brouwers heeft de ECI Literatuurprijs 2015 - voorheen de AKO Literatuurprijs - gewonnen. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn roman Het hout, zo is donderdagavond bekendgemaakt in Nieuwsuur.

Brouwers wint de prijs voor de tweede keer. De eerste keer was in 2001 met Geheime kamers. De schrijver kon vanwege zijn gezondheid niet bij de uitreiking aanwezig zijn. Na de bekendmaking werd hij door een verslaggever kort geïnterviewd voor het actualiteitenprogramma.

Naast Brouwers waren Stephan Enter, Mark Schaevers, P.F. Thomése, Annelies Verbeke en debutante Inge Schilperoord genomineerd. NRC omschreef het winnende boek eerder als “een fysiek, benauwende roman, verteld vanuit het perspectief van ‘held’ broeder Bonaventura”. Recensent Arjen Fortuin was vooral onder de indruk van het eerste deel van Het hout:

‘Dat komt vooral door de dichtheid die Brouwers zijn tekst daar heeft meegegeven. Alles is benauwd en donker, zowel in wat er beschreven wordt als in hoe het er staat, in zinnen die stuk voor stuk geladen zijn met betekenissen en bijbetekenissen. ‘De urinoirs daartegenover hangen te gapen of ze dorst hebben net als ik.’ Of, bijna even mooi: ‘Zijn haar was toen nog minder wit, van boven schemerde wel al de glimmende waarheid.’’

Vorig jaar ging de prijs, toen nog bekend als de AKO Literatuurprijs, naar Stefan Hertmans met Oorlog en Terpentijn. Onder de eerdere winnaars zijn Arnon Grunberg, A.F.Th. van der Heijden en Marente de Moor. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 50.000 euro.