Italië rolt internationaal jihadistennetwerk op

In verschillende Europese landen zijn woensdag zeventien arrestaties verricht.

Mullah Krekar is een van de woensdag opgepakte personen die verdacht worden van het lidmaatschap van een terroristisch netwerk. Foto Haakon Mosvold Larsen/EPA

Anti-terreurdiensten in verschillende Europese landen hebben woensdag een internationaal jihadistennetwerk opgerold. Daarbij zijn zeventien personen gearresteerd, zo meldt het EU-agentschap Eurojust. De arrestanten worden ervan verdacht lid te zijn van terorristorganisatie Rawti Shax waarmee ze Noorse diplomaten zouden willen ontvoeren.

Twitter avatar EU_Justice EU Justice Joint action against radical Islamist terrorist group coordinated at #Eurojust https://t.co/IwlY8c6ADC #JudicialCooperation #Radicalisation

Het gaat onder meer om zes arrestaties in Italië, vier in het Verenigd Koninkrijk, drie in Noorwegen, stelt persbureau AFP. Ook Finland, Duitsland en Zwitserland werkten mee aan de door de Italiaanse justitie opgezette operatie. Bij het doorzoeken van 26 panden werden verschillende zaken in beslag genomen.

Rawti Shax

De opgepakte leden zouden lid zijn van een groep getiteld ‘Rawti Shax’ of ‘Dide Nwe’ schrijft Eurojust, een agentschap waarbinnen EU-landen samenwerken om grensoverstijgende criminaliteit te bestrijden. Rawti Shax is een afsplitsing van Ansar al-Islam, een door de Verenigde Naties als islamitische terreurgroep bestempeld netwerk met banden met Al Qaeda en IS.

De groep zou onder andere jihadisten hebben geworven om te strijden in Syrië en Irak. Het doel van de groep is volgens Eurojust om de huidige Iraaks-Koerdische regering omver te werpen en een kalifaat te starten waarin de sharia-wetgeving leidend is.

Mullah Krekar

Onder de aangehouden personen is Najmaddin Faraj Ahmad, ook wel bekend als Mullah Krekar. Hij is de leider van Rawti Shax en een van de oprichters van Ansar al-Islam. Krekar is vorige maand veroordeeld tot achttien maanden cel vanwege het aanprijzen van de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo eerder dit jaar. Hij zit momenteel vast in Noorwegen.