Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

Groot offensief van start in IS-bolwerk Sinjar

7.500 strijders staan klaar om de belangrijke Iraakse stad te heroveren op Islamitische Staat.

Luchtaanvallen op Sinjar.
Luchtaanvallen op Sinjar. Foto Ari Jalal / Reuters

Koerdische strijders zijn in de Noord-Iraakse stad Sinjar een offensief begonnen tegen Islamitische Staat. Volgens persbureau Reuters zijn 7.500 Koerdische elitetroepen, peshmerga- en Yezidistrijders uit de bergen in konvooi naar de stad getrokken na nachtelijke luchtaanvallen van de door de Verenigde Staten geleide coalitie. Sinjar is van strategisch en symbolisch belang voor IS.

De stad werd ruim een jaar geleden ingenomen door IS-militanten. Duizenden Yezidische inwoners werden gedood of tot slaaf gemaakt. Sinjar ligt aan een belangrijke snelweg die de IS-bastions Mosul in Irak en Raqqa in Syrië met elkaar verbindt.

Operatie “Free Sinjar” heeft tot doel een ring rond de stad te leggen en zo de toevoerstromen van IS te blokkeren en een buffer te creëren voor artillerievuur, hebben de Koerdische strijdkrachten volgens Reuters laten weten. Het offensief werd al weken verwacht, en in de aanloop heeft IS zijn aanwezigheid in de stad versterkt tot zeshonderd man.