Eerste eindopslag voor kernafval in Finland

6.500 ton aan radioactief materiaal wordt straks op een diepte van 450 meter opgeslagen.

Activisten van Greenpeace demonstreren in 2007 tegen een nieuwe kernreactor op Olkiluoto, waar nu ook een opslag voor kernafval komt.
Activisten van Greenpeace demonstreren in 2007 tegen een nieuwe kernreactor op Olkiluoto, waar nu ook een opslag voor kernafval komt. Foto ANP/EPA/Henna Tahvanainen

Finland krijgt de allereerste ondergrondse eindopslag voor kernafval nadat de centrum-rechtse regering donderdag instemde met een plan van Posiva Oy, een Finse verwerker van kernafval. Het complex moet vanaf 2023 operationeel zijn.

De bedoeling is dat de opslag op het eiland Olkiluoto komt, in het westen van Finland waar twee kernreactoren staan. In de nog te bouwen opslag wordt ongeveer 6.500 ton aan radioactief materiaal opgeslagen. Het materiaal wordt verpakt in koperen houders en komt in graniet geboorde tunnels te liggen op een diepte van 450 meter. Aangezien het een eindopslag betreft, blijft het materiaal daar voor onbepaalde tijd liggen.

3,5 miljard euro

De totale kosten, inclusief de bouw en het opslaan van het materiaal voor de komende 100 jaar, worden op 3,5 miljard euro geschat. Voordat de opslag daadwerkelijk in werking wordt genomen, moet er wederom een analyse komen van de mogelijke gevolgen voor het milieu. Daarnaast moeten ook de mogelijkheden om het materiaal weer uit de opslag te halen onderzocht worden, alsmede de transportrisico’s.

De lokale bevolking stemde eerder al in met het plan. Ook in Zweden zijn plannen om kernafval ondergronds op te slaan.