Een toren vol verborgen ridders

In de aanloop naar sinterklaas speelt NRC nieuwe bordspellen. Vandaag: de triomfantelijke terugkeer van El Grande.

Foto’s fotodienst NRC

Een van de leukste onderdelen van het vechtspel El Grande is de Castillo, of ‘de Toren’ zoals wij hem noemden. Op een middeleeuwse kaart van Spanje probeer je in dit spel zoveel mogelijk regio’s te veroveren door ridders (‘caballero’s’) in regio’s te plaatsen met behulp van actiekaarten.

Dat is al heel leuk en spannend. Maar in plaats van in een regio kan je tijdens je beurt ook ridders verbergen in de Castillo die in zee staat (nou ja, op Mallorca). Na een ronde rollen die ridders weer uit die holle cilinder en mag je ze in een regio naar keuze laten landen. Een enorme truc om zo’n regio te veroveren. Maar helaas kan een andere speler zijn geheime ridders naar diezelfde regio sturen. Extra spanning!

Ondanks de middeleeuwse setting is El Grande een relatief vredelievend vechtspel. Ridders worden gefaseerd ingebracht: uit een voorraad (de ‘provincie’) naar je hand (je ‘hof’) en dan pas naar het strijdtoneel. En eenmaal in de regio vechten de caballero’s niet op leven en dood maar worden ze op vaste momenten gewoon geteld. Per regio kun je dan punten winnen. Je zou dit spelprincipe ook kunnen toepassen op een spel over de Amerikaanse verkiezingen. Met de Castillo als Watergategebouw, waaruit altijd iets onverwachts komt.

Er zitten gemene actiekaarten in het spel. Zoals die waarmee alle spelers hun héle hof terug in de provincie moeten storten. „Dit is de pijn die je voelt als je niets meer hebt”, omschreef een speler haar gevoelens. Toch is het een evenwichtig spel. „En als je de hoop eindelijk hebt opgegeven is het ook bijna klaar”, aldus een van ons.

Een goed spel veroudert nooit, maar raakt soms wel uitverkocht of vergeten. El Grande won al in 1996 de prestigieuze Duitse spellenprijs Spiel des Jahres, een jaar na Kolonisten van Catan. 999Games heeft het nu opnieuw uitgebracht in een grote doos met alle uitbreidingen. Goed plan.

    • Hendrik Spiering