Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

Een beursgang doe je met een leger

Elf zakenbanken en een batterij advocaten en adviseurs bereiden de beursgang van ABN Amro voor. Vele rollen, één belang: van de rentree een succes maken.

Het is een club waar iedereen bij wil horen: het team dat ABN Amro naar de beurs brengt. Het is voor zakenbankiers, advocaten en adviseurs de deal van het jaar. Groot, zichtbaar en prestigieus. Meehelpen aan de beursgang van de staatsbank maakt belangrijk.

Of eigenlijk: níét meehelpen maakt onbelangrijk. Want zo heel exclusief is dat beursgangteam ook weer niet, er zijn talloze rollen te vervullen. De staat heeft elf zakenbanken ingehuurd en elke partij heeft haar eigen advocaten en financieel adviseurs. Maar hoe groter en belangrijker de rol, hoe beter. Zakenbanken hebben jaren geïnvesteerd in goede relaties: geregeld koffiedrinken op het ministerie van Financiën en bij NLFI, de stichting die de aandelen beheert. En bij ABN Amro zelf. „Er staan hier continu zakenbankiers op de stoep te dansen”, zei een bron binnen ABN Amro een jaar geleden.

Al die zakenbanken wilden de hoofdrol, die van global coördinator, kortweg ‘gloco’. Die gunde de staat afgelopen zomer aan Morgan Stanley en Deutsche Bank. ABN Amro mocht ook een gloco aanwijzen – en benoemde zichzelf. Acht andere banken kregen een bijrol. Bijna alle grote internationale namen stonden ertussen, behalve Goldman Sachs. Die zou een te slechte reputatie hebben. Veel geld loopt Goldman niet mis, want de staat betaalt heel weinig. De zakenbanken krijgen samen maximaal 4,5 miljoen euro, afhankelijk van hoe ze presteren. Een bijzonder laag bedrag, voor een beursgang waarin tussen 3,5 en 4,3 miljard euro wordt opgehaald. De prestige loont blijkbaar genoeg.

Ook de ene advocaat is belangrijker dan de ander. ABN Amro adviseren vinden advocaten de meest gewichtige rol. NLFI en het bankensyndicaat adviseren vinden zij ook leuk, maar wel beduidend minder. ABN Amro koos Zuidaskantoor De Brauw als advocaat, na een uitgebreide selectie.

De drie hoofdrolspelers bij de beursgang:

De internationale adviesfirma’s Lazard en Rothschild treden op als financieel adviseur van respectievelijk ABN Amro en NLFI. Het ministerie van Financiën heeft een verrassender keus gemaakt en benoemde twee eenpitters als financieel adviseur: Nicholas Aperghis en Joes Leopold, beiden voormalige zakenbankiers die een eigen winkeltje zijn begonnen.

Alle teamleden hebben eigen rollen en taken en soms verschillende belangen, maar ze willen allemaal een doorslaand succes maken van de beursgang van ABN Amro. Dat straalt ook weer mooi op hén af.

Weet jij wat ABN Amro waard is op de beurs?: Waag hier een een gokje