Dodental zelfmoordaanslagen Beiroet loopt rap op

Er zouden meer dan veertig doden zijn. Terreurgroep IS heeft de aanslagen opgeëist.

Buurtbewoners op de plek waar de explosies plaatsvonden.
Buurtbewoners op de plek waar de explosies plaatsvonden. Foto Hasan Shaaban / Reuters

Twee zelfmoordaanslagen in de Libanese hoofdstad Beiroet hebben het leven gekost aan ten minste 41 mensen. Bijna tweehonderd mensen raakten gewond, melden het Rode Kruis en de politie aan persbureau AFP. De sunnitische terreurgroep Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

De aanslagen in de wijk Burj al-Barajneh, in het zuiden van Beiroet, vonden donderdag plaats tijdens spitsuur. De tweede bom ging kort na de eerste af. Twee mannen te voet zouden volgens de politie voor een winkelcentrum hun bomgordels tot ontploffing hebben gebracht. IS meldt in een verklaring dat de eerste bom vastzat aan een bromfiets. Nadat de hulp aan slachtoffers van de explosie op gang was gekomen, liet een tweede dader in de mensenmassa zijn bomgordel afgaan.

Vaker doelwit

In het zuiden van Beiroet heeft de shi’itische Libanese militie Hezbollah veel invloed. Strijders van de groep, die door de Europese Unie en de Verenigde Staten is aangemerkt als terroristische organisatie, vechten in Syrië mee aan de zijde van troepen van president Bashar al-Assad. Hezbollah liet donderdagavond weten de “strijd tegen terroristen” voort te zetten.

Sunnitische groeperingen voeren vaker aanvallen uit tegen shi’itische doelwitten in Libanon en hebben gedreigd met nieuwe acties. Tussen juli 2013 en februari 2014 werd een tiental aanslagen tegen Hezbollah opgeëist door extremistische sunnitische groepen. De laatste (poging tot) aanslag in Burj al-Barajneh vond plaats in juni vorig jaar. Toen kwam een veiligheidsbeamte om toen hij probeerde een bomaanslag te voorkomen. Burj al-Barajneh is een open kamp voor Palestijnse vluchtelingen, en de laatste jaren ook voor sunnitische vluchtelingen uit Syrië.