Baas CBR wordt directeur integriteit bij NS

De nieuwe post integriteit binnen het NS-bestuur is door minister Dijsselbloem afgedwongen.

Directeur van het CBR Susi Zijderveld is benoemd tot lid van de raad van bestuur van de NS. Foto: ANP/KOEN SUYK

Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) heeft CBR-directeur Susi Zijderveld benoemd tot lid van de raad van bestuur van NS, speciaal belast met integriteit. De ‘Chief Governance, Risk & Compliance Officer’ is een nieuwe functie bij NS, naast de tijdelijke bestuursvoorzitter Roger van Boxtel en financieel directeur Engelhardt Robbe.

De functie is afgedwongen door Dijsselbloem, enig aandeelhouder van NS namens de staat, na de door NS gepleegde fraude bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Die zaak leidde begin juni tot het vertrek van topman Timo Huges.

Zijderveld heeft juridische achtergrond

De benoeming van Zijderveld, die op 1 februari 2016 begint, moet volgens NS bijdragen aan de “verdere professionalisering van de bedrijfsvoering” en de “gewenste cultuurverandering” binnen NS.

In juni constateerde Dijsselbloem dat er bij NS sprake is van “een zwak ontwikkeld normbesef”. Met een aantal maatregelen moeten “cultuur, normbesef en omgevingsgevoeligheid” worden versterkt. Het forensisch onderzoeksbureau Alvares & Marsal is al een paar maanden bezig om in opdracht van Dijsselbloem de interne procedures van NS door te lichten.

Zijderveld is opgeleid als jurist en werkte eerder als advocaat bij Stibbe en in diverse functies bij De Nederlandsche Bank. Sinds september 2010 is ze algemeen directeur van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Zijderveld heeft nevenfuncties als toezichthouder bij belangenorganisatie Holland Quaestor, het Filmfonds en vastgoedfinancier Propertize, de voormalig vastgoedtak van SNS Reaal.

Het CBR is een zelfstandig bestuursorgaan onder de hoede van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, waar NS beleidsmatig ook onder valt. Uit een recent onderzoek bleek dat het toezicht van het ministerie op de zbo’s, waaronder het CBR, te kort schiet. Prestatieafspraken ontbreken en de taakverdelingen tussen het ministerie en de instanties is onduidelijk.

    • Mark Duursma