Dag latte art, hoi koffie

Het was al een tijdje hip om filterkoffie te drinken. Nu blijkt het ook nog gezonder dan espresso. Hoe bereid je de ideale kop?

‘Als je vindt dat ik overdrijf, moet je maar eens water door een papieren koffiefilter gieten en daarna drinken. Dan proef je toch een papiersmaak.” Jasper Uhlenbusch (37) is brandmanager en koffie-inkoper bij koffieketen Coffeecompany. En ja, professioneel koffiesnob. Zo spoelt hij zijn papieren koffiefilters éérst even voor met heet water, zodat er geen papiersmaak in zijn koffie belandt.

Hij drinkt liever filterkoffie dan espresso’s. Een espresso – de basis voor al je cappuccino’s en lattes – is volgens Uhlenbusch nooit bedoeld om de beste koffie te zetten. „Bij espresso gaat het om snelheid. Daar wordt druk op gezet, en die druk zorgt voor smaakverandering.”

Prima natuurlijk, maar dat is niet een recept voor de lekkerste koffie.

Nee, dan filterkoffie. Dáár proef je nog hoe goed de bonen zijn. „Bij filterkoffie kun je je nergens achter verschuilen, het is een pure manier van koffie drinken.”

Maar dan moet je wel weten hoe je de ideale kop maakt. In 6 stappen:

Stap 1. Koop je eigen koffiebonen. Let erop dat er op de verpakking zo specifiek mogelijk staat uit welk gebied en van welke coöperatie de bonen komen. Hoe concreter de locatie, hoe beter de koffie. Bonen mogen niet langer dan twee maanden geleden gebrand zijn. Je hebt twee soorten bonen: Arabica en Robusta. Neem het liefst de Arabicaboon, die is zuiverder en zoeter van smaak.

Stap 2. Maal je bonen. „Door zelf te malen komen aroma’s vrij die je nooit zou hebben als je al gemalen bonen koopt.” Laat de gemaalde bonen dus ook niet te lang op het aanrecht liggen. Schep de koffie in je filter. Ga uit van 60 gram koffie op een liter water. Dus voor een flinke kop koffie heb je 15 gram koffie nodig.

Stap 3: Kook water. Zorg dat dit afkoelt tot ongeveer 90 graden. Uhlenbusch: „Als je het water te heet over de bonen giet, verbranden ze. Ik giet het altijd even over in een ander kannetje, dan gaat er al wat hitte verloren.”

Stap 4: Zet je mok klaar, met daaroverheen een filterhouder en een filter. „Een filterhouder kan uit elk materiaal bestaan: zoals porselein, plastic of glazen houder. Dat maakt niet veel uit.” Vervolgens spoel je even het filter af met heet water. Wel belangrijk: niet de bruine papieren koffiefiltertjes kopen, die geven extra veel papiersmaak af. De witte dus.

Stap 5: Schenk het water gecontroleerd over de koffie. „Ik zet het kopje op een weegschaaltje, en dan ga ik schenken. Dan zorg ik dat er eerst 30 gram water in zit. Dan wacht ik even tien seconden, en zwelt de koffie een beetje op. Dat noemen we bloomen van de koffie.” De koffie gaat er een beetje uitzien als een sponsje.

Stap 6: De rest van het water over de koffie schenken. Uhlenbusch: „Neem hier liefst minimaal een minuut de tijd voor, en schenk in een cirkeltje. Als je alles in een keer erin gooit, dan is de koffieaanraking korter, het water zakt er te snel doorheen.” Dat is zonde, want dan komen niet alle aroma’s los.