Cruijff: zonder Jonk houd ik het voor gezien

De oud-voetballer vindt dat er een bom wordt gelegd onder het plan-Cruijff.

Johan Cruijff schaart zich in een interview met De Telegraaf volledig achter de deze week bij Ajax ontslagen Wim Jonk. Foto Evert Elzinga/ANP

Johan Cruijff schaart zich volledig achter Wim Jonk, die deze week zijn ontslag kreeg als hoofd opleidingen bij Ajax. Hij vindt dat er met het besluit een bom wordt gelegd onder zijn plan-Cruijf, zo stelt de voetballer in een interview met De Telegraaf.

Jonk maakte gisteren bekend dat hij zijn ontslag bij de Amsterdamse voetbalclub bij de rechter wil gaan aanvechten. Dat is volgens Cruijff de enige juiste beslissing.

“Het is omdat Wim zich er niet bij neerlegt, anders had ik het voor gezien gehouden. Nu blijf ik hem steunen, omdat het niet zo kan zijn dat de klokkenluider sneuvelt en de rest onder mijn paraplu doorgaat op de ingeslagen weg. Zeg dan gewoon, we zien jouw visie niet zitten.”

Bestuursraad

Jonk vormde samen met directeur Marc Overmars, trainer Frank de Boer en assistent-trainer Dennis Bergkamp het technische hart van de club. Hij wordt gezien als een van de trouwste volgelingen van het plan dat Ajax weer tot een echte opleidingsclub moet maken.

Cruijff is naar eigen zeggen niet geïnformeerd over het opzeggen van het contract met Jonk. Hij wil dan ook dat de bestuursraad van Ajax morgen ingrijpt tijdens een aandeelhoudersvergadering.

“Dan moet de bestuursraad tegenhouden wat de commissarissen van plan zijn. Of je moet zeggen: we stoppen met dat plan van Cruijff. Wees dan eerlijk en misbruik niet langer mijn naam.”

Weinig contact

In het interview zegt Cruijff dat hij al maanden geen contact meer heeft gehad met Overmars, Bergkamp en directeur marketingzaken Edwin van der Sar. Dat geldt ook Theo van Duijvenbode, die als oud-speler in de Raad van Commissarissen is gestationeerd. “Hij is met alles akkoord gegaan, maar ik hoor niets meer van hem.”

Cruijff gaat in het gesprek niet in op de longkanker die onlangs bij hem werd gediagnosticeerd.