CPB: nieuw belastingvoorstel kost 35.000 banen

De doorrekening van het CPB kan gevolgen hebben voor het akkoord over lastenverlichting dat het kabinet nastreeft.

Staatssecretaris Wiebes uitte woensdagavond al zijn twijfels over het nieuwe belastingakkoord waar sprake van was. foto Martijn Beekman / ANP

Een nieuw belastingvoorstel van SGP, ChristenUnie en CDA kost 35.000 banen. Dat komt onder meer doordat een voorgestelde lastenverlichting voor eenverdieners het voor meer mensen aantrekkelijker zou maken om niet te werken, blijkt uit een doorrekening van het voorstel door het Centraal Planbureau (CPB). De uitkomst kan gevolgen hebben voor het akkoord over een lastenverlichting van 5 miljard euro dat het kabinet nastreeft.

De christelijke partijen wilden 400 miljoen euro vrijmaken om ervoor te zorgen dat eenverdieners minder zwaar belast worden. Doordat het inkomensverschil tussen werken en niet-werken zo kleiner wordt, zou werken volgens het CPB minder aantrekkelijker worden voor de minst verdienende partners.

De berekening van het CPB (een banenverlies van 35.000) komt overeen met de schatting die Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) gisteravond al maakte. Hij verzette zich toen tegen het plan. De uitkomst van de doorrekening van het CPB leek toen al doorslaggevend voor de slagingskans van een breed akkoord over de lastenverlichting.

Rekenmethode betwist

Volgens de staatssecretaris kostte het plan namelijk net zoveel banen als men beoogde te creëren met de lastenverlichting van 5 miljard. De drie christelijke partijen en de SP willen dat gezinnen waar slechts één ouder een inkomen verdient er per jaar 520 euro bijkrijgen. Volgens hen lijdt dat niet tot banenverlies, zoals Wiebes zegt en zij betwisten de rekenmethode van het CPB.

Toen woensdagavond bekend werd dat het CPB zich ging buigen over of het plan voor banenverlies ging zorgen, twitterde SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf:

Twitter avatar elbertdijkgraaf Elbert Dijkgraaf Wiebes herhaalt dat ons amendement vele banen zou kosten. Is feitelijk onjuist. CPB rekent ons amendement niet door, maar variant daarvan.

Kort na de bekendmaking van de berekening van het CPB twitterde Dijkgraaf:

Stemmen

De stemming over het nieuwe belastingvoorstel zijn uitgesteld tot vanavond. Mogelijk komen coalitie en oppositie voor die tijd tot een deal die ervoor zorgt dat het Belastingplan ook een meerderheid heeft in de senaat. Daar hebben VVD en PvdA samen maar 21 van de 75 zetels. Als er vandaag nog geen akkoord komt, is het onduidelijk hoe het verder gaat met het Belastingplan. De tijd dringt, want ook de senaat heeft een paar weken de tijd nodig om het Belastingplan voor het einde van het jaar te behandelen.

    • Maarten Back
    • Laura Klompenhouwer