Van Miltenburg komt om 12.00 uur met verklaring over lek

Kamervoorzitter Van Miltenburg spreekt van “een unieke en ernstige zaak”, mogelijk maatregelen.

Kamervoorzitter Van Miltenburg spreekt van een "ernstige zaak". Foto ANP / Bart Maat

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg legt om 12.00 uur een verklaring af over het lekken van informatie uit de zogeheten commissie-stiekem. Aanleiding is dat het OM gisteravond bekendmaakte “één of meer leden” van de commissie in beeld heeft gekregen bij het mogelijke lekken van informatie naar NRC.

Het bestuur van de Tweede Kamer, het presidium, was sinds vanochtend 9.00 uur bijeen om te overleggen over de zaak.

In februari vorig jaar schreef NRC over twee vergaderingen van de commissie voor de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (CIVD), beter bekend als de commissie-stiekem. In die commissie worden de fractievoorzitters van de Tweede Kamer vertrouwelijk ingelicht over het werk van de veiligheidsdiensten. Kort nadat via NRC naar buiten kwam wat in de commissie was besproken, blijkt nu, heeft commissievoorzitter Halbe Zijlstra (VVD) aangifte gedaan van het schenden van de geheimhoudingsplicht uit een besloten vergadering van de CIVD.

‘Unieke en ernstige zaak’

Het OM kan naar eigen zeggen geen verder onderzoek doen naar het mogelijke lek omdat lopende het onderzoek een of meer fractievoorzitters in beeld kwamen. Het gaat mogelijk om een ambtsmisdrijf door een Kamerlid en voor onderzoeken daarnaar is het OM niet bevoegd, staat in artikel 119 van de Grondwet. Nu is het dus aan Van Miltenburg om te besluiten wat de volgende stappen zijn in wat zij gisteravond “een unieke en ernstige zaak” noemde.

Vanochtend noemden de leden van het presidium de kwestie een ernstige en uitzonderlijke zaak. PvdA-Kamerlid Khadija Arib vond het “een gênante vertoning”. SP’er Ronald van Raak sprak van een “bijzonder nare zaak. Iemand heeft misbruik gemaakt van zijn positie.” VVD-Kamerlid Ton Elias meldde dat het presidium de zaak “zorgvuldig gaan bespreken.”

Waar ging het over?

Op 18 februari vorig jaar schreef NRC dat de werkelijke herkomst van 1,8 miljoen ‘Nederlandse’ belgegevens in handen van de Amerikaanse afluisterdienst NSA wel degelijk in de Tweede Kamer was besproken, dat was namelijk in de ‘commissie-stiekem’ gebeurd. Dit lag politiek gevoelig, omdat D66-leider Pechtold net de week daarvoor een motie van wantrouwen had ingediend tegen minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) waarin stond dat die de Kamer níet had geïnformeerd. Oppositiebronnen zeiden toen dat de informatie in hun ogen niet duidelijk genoeg was gedeeld.

    • onze politieke redactie