Belastingakkoord onzeker na bezwaar Wiebes

Het komt als een verrassing dat Wiebes op het laatste moment kritiek heeft op een plan van SGP, ChristenUnie, CDA en SP.

Het bezwaar van Wiebes op dit plan is dat het mogelijk evenveel banen zal gaan kosten als men beoogt te creëren met lastenverlichting van 5 miljard. Foto Bart Maart / ANP

Een belastingakkoord, met een lastenverlichting van 5 miljard euro, staat op losse schroeven. Lange tijd leek een akkoord binnen handbereik, maar staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) uitte woensdagavond laat kritiek op een voorstel van SGP, ChristenUnie, CDA en SP. Dit voorstel was bedoeld als een uitgestoken hand van de oppositiepartijen richting het kabinet.

Het kabinet heeft die partijen nodig omdat het Belastingakkoord anders strandt in de Senaat, waar de coalitie van VVD en PvdA bij lange na geen meerderheid heeft. Het voorstel van de vier partijen regelt dat gezinnen waar een ouder een inkomen verdient er 520 euro bij krijgen ten opzichte van de plannen van het kabinet.

Het bezwaar van Wiebes op dit plan is dat het mogelijk evenveel banen zal gaan kosten als men beoogt te creëren met lastenverlichting van 5 miljard. De lastenverlichting zou om en nabij 35.000 banen moeten opleveren in de toekomst. Wiebes zei woensdagavond in het debat over het voorstel van de oppositiepartijen “ik denk niet dat wij er al zijn”. Tweede Kamerlid SGP Elbert Dijkgraaf zei daarop:

“Dan denk ik dat wij er ook niet zullen komen. Wij gaan ons amendement niet aanpassen.”

NRC-redacteur Philip de Witt Wijnen volgde woensdagavond het debat:

Twitter avatar PhilipDeWW Philip de WittWijnen Verrassende wending in debat #Belastingplan. Wiebes over voorstel SGP cs: “Ik denk niet dat we er zijn.”

Rekenmethode

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft zich hier inmiddels over gebogen en volgens hen gaat het inderdaad banen kosten. De SGP en CDA betwisten alleen rekenmethode van het CPB, zo laat Tweede Kamerlid SGP Elbert Dijkgraaf weten op Twitter:

Twitter avatar elbertdijkgraaf Elbert Dijkgraaf Wiebes herhaalt dat ons amendement vele banen zou kosten. Is feitelijk onjuist. CPB rekent ons amendement niet door, maar variant daarvan.

Stemming

De stemming stond voor vandaag om 14.00 uur op het programma, maar NRC-redacteur Philip de Witt Wijnen liet zojuist via Twitter weten:

Twitter avatar PhilipDeWW Philip de WittWijnen Coalitie meldt: stemming over #belastingplan is uitgesteld naar vanavond. Toch nog een deal met oppositie in de maak?
    • Maarten Back