4.500 vluchtelingen tijdelijk ‘kwijt’

Op het hoogtepunt van de asielinstroom is het zicht kwijtgeraakt op de identificatie van asielzoekers. Afgelopen weken heeft een telling plaatsgevonden, zegt Wim Schepers, verantwoordelijk voor de vreemdelingenpolitie, tegen deze krant. Zo’n 4.500 asielzoekers bleken niet geïdentificeerd.

Half september bereikte het aantal migranten dat Nederland binnenkwam in één week een hoogtepunt van 4.200 migranten. In die periode konden zij niet meer direct geïdentificeerd worden, ze gingen vaak direct naar opvanglocaties en bovendien vaak heen en weer tussen locaties.

Nu is er een registratiesysteem waaruit blijkt waar asielzoekers zijn en of ze geïdentificeerd zijn. Door de lagere instroom worden nieuwe asielzoekers weer direct geïdentificeerd. De achterstand in identificaties is nu minder dan 300, schrijft staatssecretaris Dijkhoff (Justitie, VVD) vanmiddag aan de Kamer. Hij verwacht dat de achterstand, bij de huidige instroom, in twee weken weg is. (NRC)