Aegon hard onderuit op de beurs

De verzekeraar leed in het derde kwartaal een fors nettoverlies.

Verzekeraar Aegon meldde vandaag een fors nettoverlies in het derde kwartaal. Foto Lex van Lieshout/ANP

Het aandeel van verzekeraar Aegon is donderdagochtend op de Amsterdamse beurs hard onderuit gegaan nadat het bedrijf bij de presentatie van kwartaalcijfers een fors nettoverlies van 524 miljoen euro bekend maakte. De daling wordt veroorzaakt door incidentele afschrijvingen.

Aegon verloor donderdag tot halverwege de middag ruim 11 procent van de beurswaarde. De verzekeraar meldde in de ochtend een negatief nettoresultaat over het derde kwartaal. Het bedrijf verkocht haar Canadese levensverzekeringenactiviteiten met een verlies van 800 miljoen euro en moest voor 150 miljoen euro afschrijven op rekenmodellen.

Brutowinst wel positief

Zonder de incidentele lasten valt het resultaat wel positief uit ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar terug. De brutowinst was namelijk 436 miljoen euro, tegen 291 miljoen euro in het derde kwartaal 2014 eerder.

Een mogelijke reden voor de koersdaling zou kunnen zijn dat Aegon donderdag geen update gaf over de financiële positie van het bedrijf op basis van nieuwe solvabiliteitsregels voor verzekeraars. Deze solvency II-ratio gaat vanaf volgend jaar gelden. Duidelijkheid daarover komt pas in januari, stelt topman Alex Wynaendts.

TomTom sluit deal met Uber

Tegenover de koersdaling van Aegon staat een koerswinst van 5 procent voor navigatiebedrijf TomTom dat vandaag nieuws naar buiten bracht over een kaartendeal met taxi-app Uber. Het Nederlandse bedrijf gaat de komende jaren kaarten en verkeersinformatie leveren voor chauffeurs van de taxidienst. Financiële details over de overeenkomst zijn niet bekend gemaakt.

    • Jorg Leijten