Zweden stelt tijdelijke grenscontroles in

Het land neemt de maatregel nu het steeds meer worstelt met een toenemende stroom vluchtelingen.

Vluchtelingen in de haven vanMytilini opLesbos. Vanuit hier reizen vluchtelingen door naar het noorden van Europa.
Vluchtelingen in de haven vanMytilini opLesbos. Vanuit hier reizen vluchtelingen door naar het noorden van Europa. Foto Orestis Panagiotou / EPA

Zweden voert vanaf donderdag tijdelijke grenscontroles in. Minister van Binnenlandse Zaken Anders Ygeman maakte de beslissing woensdag bekend, zo meldt persbureau AP. Het land neemt de maatregel nu het steeds meer worstelt met een toenemende stroom vluchtelingen.

De tijdelijke controles moeten ervoor zorgen dat alle nieuwe vluchtelingen bij aankomst worden geregistreerd en dat er geen mensen illegaal in het land verblijven.

Limiet bereikt

In Zweden is er toenemende ongerustheid dat de limiet aan de instroom van asielzoekers is bereikt. Het land verwacht dat dit jaar tot 190.000 asielzoekers naar Zweden zullen komen, het dubbele van het vorige record uit begin jaren negentig. Sinds september alleen al zijn 80.000 vluchtelingen naar het land gereisd.

De regering waarschuwde vorige week al dat Zweden migranten geen huisvesting meer kan garanderen. Ygeman:

“Ons signaal naar de rest van de EU is glashelder. Zweden is het land dat de grootste verantwoordelijkheid heeft gedragen in de vluchtelingencrisis. Als we deze wederzijdse uitdaging willen aangaan, zullen de andere landen ook hun verantwoording moeten nemen.”

Azc’s in brand gestoken

De afgelopen weken gingen in Zweden vier gebouwen in vlammen op die bedoeld waren om vluchtelingen onder te brengen.

Zweden heeft meer vluchtelingen per hoofd van de bevolking opgenomen dan enig ander EU-land. Ygeman zei dat de controles gelden voor een periode van tien dagen, maar kunnen worden verlengd tot twintig dagen.

Ook Duitsland en Oostenrijk bewaken grenzen strenger

Begin september begon Duitsland met het controleren bij de grenzen en Oostenrijk volgde enkele dagen later. Vorige maand keurde de Europese Commissie de tijdelijke strengere controles van de Duitse en Oostenrijkse grenzen goed. Volgens Brussel zijn de controles niet in strijd met het Schengenverdrag. De twee landen handhaafden al enige tijd een strengere grenscontrole om de toestroom van vluchtelingen het hoofd te bieden.