Opinie

    • Marcel van Roosmalen

Voetballers met baarden

None

Ester Bal, ex-persvoorlichter met het hart op de tong van de voetbalclubs Vitesse en FC Dordrecht, kwam op kraamvisite. Ze had chocoladekoeken, schoenen en een fles wijn gekocht voor de baby, maar die laatste had ze de avond ervoor toch maar zelf opgedronken.

„Is dat ’m?” vroeg ze.

Ons kind lag in een roze joggingpak met een Vitesse-mutsje op het hoofd naar haar te lachen.

Ze pakte het kind op, schudde er een beetje mee en zei: „Zwaarder dan de kat.”

Daarna gaf ze het kind snel door aan de moeder en ging het gesprek over voetbal.

„Heb jij Nacer gezien op televisie?” vroeg ze.

Ze had het over Nacer Barazite. De in Arnhem geboren aanvaller van FC Utrecht was vorige week nieuws omdat hij een fanatieke moslim was geworden. Hij had een baard en stond na afloop van FC Utrecht-FC Twente Fox-verslaggeefster Hélène Hendriks te woord aan de rand van het veld. Toen Hendriks hem een hand wilde geven, bedacht ze zich op het laatste moment.

„O ja, we hebben afgesproken dat ik jou geen hand geef.”

„Daar had hij bij ons nog geen last van”, zei Ester die zich nog herinnerde hoe ze hem in 2011 als huurling van Arsenal – Vitesse was overgenomen en trok de ene na de andere speler aan – aan de hand de pers-tent op Papendal binnensleepte. Nacer was fris geknipt en geschoren, droeg een blauw leren jasje en vertederde iedereen door te zeggen dat hij Londen, Arnhem en zijn woonplaats Huissen alle drie grote steden vond.

Vorig jaar, Nacer speelde inmiddels voor FC Utrecht en Ester zat bij FC Dordrecht, troffen ze elkaar voorafgaand aan een competitiewedstrijd op het veld van De Krommedijk, het stadionnetje van FC Dordrecht.

„Wat heb jij nou op de wang zitten?” had ze hem gevraagd toen ze zijn baard zag. „Wil je naar het kalifaat of zo?”

Nacer had haar toen gevraagd naar de gebedsruimte, hij en Yassin Ayoub wilden voor de wedstrijd bidden.

„Ik heb ze toen met hun kleed maar in het kantoor van technisch directeur Marco Boogers gelegd. Marco wist niet wat-ie zag toen hij daar binnenkwam.”

Ze sloot het onderwerp af met de opmerking dat ‘die bolle’, waarmee ze ex-Vitesse voetballer Theo Janssen bedoelde, ook al een baard had.

„Een vollere baard dan Nacer, niet met van die slierten. Die ziet er nu uit als kabouter Plop, alsof hij ieder moment naar La-la-land kan vertrekken.”

Ze nam een hap van een chocoladekoek en zei: „Ik denk niet dat ik dan meega.”

    • Marcel van Roosmalen