Voetbalbond VS: kinderen mogen niet koppen

De Amerikaanse voetbalbond besloot maandag koppen te verbieden voor kinderen onder de 11 jaar.

Kinderen onder de 11 jaar mogen van de Amerikaanse voetbalbond niet langer een bal koppen. Foto: Ennio Leanza / EPA

Jeugdige voetballers in de Verenigde Staten zullen moeite krijgen met het scoren uit een hoekschop of een vrije trap. De nationale voetbalbond verbood maandag namelijk het koppen van de bal voor kinderen onder de 11 jaar bij wedstrijden én trainingen. Voor kinderen tussen de 11 en 13 jaar is koppen alleen toegestaan tijdens wedstrijden.

Aanleiding voor het verbod is een rechtszaak vorig jaar, aangespannen door ouders van kinderen tegen de Amerikaanse voetbalbond. Na een proces van 15 maanden kwam de bond maandag met nieuwe regels die het aantal hersenschuddingen bij jonge voetballers moeten terugdringen. De regels gelden voor de nationale jeugdelftallen, maar de bond dringt er sterk op aan dat ze op alle niveaus in het jeugdvoetbal worden gehanteerd.

Steve Berman, advocaat namens de ouders van jeugdspelers:

“We zijn blij dat we een rol hebben kunnen spelen in het verbeteren van de veiligheid van de sport voor kinderen in dit land.”

Maar niet iedereen kan de nieuwe regels waarderen:

Twitter avatar evanlouro123 Evan Louro ♛ The fact that U.S Soccer just declared that kids under 13 aren’t allowed to head the ball is a disgrace, keep ruining the game

Hersenschudding

Hersenschuddingen bij sporters zijn al langer een reden tot zorg in de VS. Volgens The New York Times lag het aantal hersenschuddingen in het Amerikaanse jeugdvoetbal in 2010 op 50.000. Dat was meer dan in het honkbal, basketbal, softbal en worstelen samen.

Dat veelvuldig koppen tot hersenletsel kan leiden, was in Nederland al jaren geleden een onderwerp van discussie.

De grote vraag is: hoe gaat de Amerikaanse voetbalbond de regels afdwingen? Een gele kaart voor elke speler die het waagt de bal te koppen? De komende maand zal de bond meer details naar buiten brengen over de exacte invulling van de veiligheidscampagne.

    • Etienne Verschuren