UWV krijgt 150 miljoen extra voor aanpak werkloosheid

Minister Asscher wil dat UWV meer aandacht geeft aan persoonlijke begeleiding van werklozen.

Werkzoekenden bij het Werkplein van het UWV in Amsterdam. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Uitkeringsinstantie UWV krijgt 150 miljoen euro extra om werklozen persoonlijke begeleiding te kunnen geven. Van dat geld kan het UWV mensen die hun baan dreigen kwijt te raken ook scholing aanbieden plus een tijdelijke uitkering, de zogenoemde brug-WW. En er komen ook ‘werkbrigades’, georganiseerd door werkgevers en vakbonden, om werkzoekenden op het spoor te zetten van banen in een regio. Dit alles schrijft minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het geld voor het UWV is overgebleven van de 600 miljoen die Asscher de afgelopen jaren beschikbaar had voor zijn sectorplannen, bedoeld om sectoren door de economische crisis heen te helpen. Het UWV krijgt al langere tijd forse kritiek omdat de dienst werkzoekenden nauwelijks echte begeleiding biedt.

‘Meer persoonlijk contact nodig’

Het UWV moet zich met het extra geld vooral gaan richten op ouderen, laag opgeleiden en mensen die lang hetzelfde werk doen. De genoemde persoonlijke begeleiding komt de digitale begeleiding, die nogal eens bekritiseerd wordt. Asscher:

“We hebben geleerd dat het én én is. Digitale begeleiding is belangrijk, maar we zijn er in doorgeschoten. Er is meer persoonlijk contact nodig om mensen verder te helpen.”