UniCredit schrapt ruim 18.000 banen

Bij de Italiaanse bank verdwijnt bijna een op de acht banen in een poging de kosten te drukken.

Het logo van UniCredit, op de gevel van een kantoor in thuisbasis Milaan. Foto Daniel Dal Zennaro

De Italiaanse bank UniCredit schrapt de komende twee jaar 18.200 banen, bijna een achtste van het totaal. Het concern hoopt zo de resultaten te verbeteren, zo maakte UniCredit woensdagmiddag bekend. Een deel van de arbeidsplaatsen verdwijnt doordat de bank een onderdeel verkoopt aan zijn Spaanse branchegenoot Banco Santander.

Door het schrappen van de duizenden banen denkt UniCredit jaarlijks zo’n 1,6 miljard euro uit te sparen, zo meldt het concern in een verklaring. De bank uit Milaan bevestigt daarmee een eerder bericht in de Britse zakenkrant Financial Times, die zondag al schreef dat een massaontslag bij UniCredit ophanden was.

Een deel van de inkrimping – ongeveer zesduizend arbeidsplaatsen – wordt bereikt door de verkoop van een vermogensbeheerder en een Oekraïense dochter aan het Spaanse Santander. De overige ruim 12.000 banen schrapt UniCredit door personeel te ontslaan, vooral bij de Duitse en Oostenrijkse bedrijfstakken en bij vestigingen in eigen land.

UniCredit geeft ook winstalarm af

Naast het aankondigen van een reorganisatie gaf UniCredit vanmiddag ook een winstwaarschuwing af. De bank verwacht nu dat de winst in 2018 – na het afronden van de reorganisatie – uitkomt op 5,3 miljard dollar. In eerdere plannen sprak de grootste bank van Italië nog van 6,6 miljard dollar winst.

Ook dit jaar valt de winst tegen. Zo kwam UniCredit afgelopen kwartaal uit op een nettowinst van 507 miljoen euro, een tegenvaller van bijna 30 procent vergeleken met een jaar eerder. Over de eerste negen maanden van dit jaar ligt de winst met ruim anderhalf miljard euro ongeveer 16 procent lager.

‘Ook bij Rabobank dreigt ontslagronde’

UniCredit is niet de enige bank die moeite heeft de resultaten op peil te houden. Eerder deze maand kondigde Deutsche Bank al aan de komende jaren 35.000 banen te willen schrappen, terwijl Credit Suisse vorige maand 5.000 ontslagen aankondigde. Ook bij Rabobank zouden duizenden banen op de tocht staan, schreef Het Financieele Dagblad vorige maand.