Topambtenaar erkent grote problemen Justitie

Nieuwe hoogste ambtenaar wil beeld van departement kantelen.

Zeven plagen van Justitie

De nieuwe hoogste ambtenaar op het ministerie van Veiligheid en Justitie, Siebe Riedstra, heeft een keur aan problemen aangetroffen op het departement waar hij kort voor de zomer aantrad. In een nieuwsbericht dat maandag werd gepubliceerd op het interne Rijksportaal maakt de secretaris-generaal, die overkwam van het departement van Infrastructuur en Milieu, duidelijk dat hij een naar binnen gekeerde en angstige organisatie aantrof.

„Het beeld dat naar voren komt, is niet positief”, aldus Riedstra in het bericht. „De woorden ‘eilandjes’ en ‘verkokering’ worden veelvuldig gebruikt.” Ook valt het hem op dat zijn ambtenaren elkaar te weinig tegenspreken, en vaak meer bezig zijn met de belangen van hun eigen afdeling dan met die van het grootste ministerie van Nederland.

Riedstra is aan zijn baan begonnen op een moment dat het ministerie met grote problemen kampt. De reorganisatie van de Nationale Politie liep vast, waardoor de korpschef opstapte, politie en justitie worden opgeschrikt door de ene na de andere affaire, het ministerie kampt structureel met een tekort aan geld. Deze krant schreef onder meer dat een agent van de landelijke eenheid van de Nationale Politie jarenlang inlichtingen verkocht aan criminelen en dat de voorganger van Riedstra, Pieter Cloo, zichzelf door Veiligheid en Justitie een consultantsfee had laten betalen terwijl hij al de hoogste ambtenaar van het ministerie was. De nieuwe minister, Ard van der Steur, informeerde de Tweede Kamer onvolledig over een geënsceneerde foto van Volkert van der G. Zijn voorganger Ivo Opstelten was net opgestapt omdat hij de Kamer verkeerd had geïnformeerd over een financiële regeling met crimineel Cees H.

Secretaris-generaal Riedstra wil de problemen te lijf gaan door „van zeven plagen naar zeven parels te gaan”. Zijn doel is dat „over vier jaar de blik van de buitenwereld op onze organisatie totaal veranderd zal zijn”, aldus Riedstra. Deze krant schreef begin juli op basis van gesprekken en interne documenten uitgebreid over „de zeven plagen” van het ministerie – een publicatie waar het Rijksportaal naar verwijst. Dat is opmerkelijk: in een uitgebreid antwoord op Kamervragen over dit artikel schreef minister Van der Steur in september dat het artikel „een onjuist beeld” gaf en dat het ministerie juist „goed bestuurbaar” was.