Toezichthouder vindt 500 illegale tatoeëerders

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de afgelopen vier jaar bijna vijfhonderd tatoeëerders opgespoord die werkten zonder vergunning. Dat meldt de NVWA op haar site. Tatoeëren zonder vergunning is strafbaar. De praktijken van de illegale ondernemers kwamen aan het licht na meldingen van consumenten en uit de branche.

De afgelopen jaren is het aantal tatoeage- en piercingshops met vergunning met zeker de helft toegenomen, aldus de NVWA, tot ruim 2.000. Volgens de toezichthouder werkte tussen 2011 en 2014 zo’n 10 procent van de tatoeëerders zonder vergunning. Vorig jaar waren de dienst ruim 2.250 adressen bekend waar ‘vergunningplichtige activiteiten’ werden uitgevoerd.

Sinds 2007 is het verboden zonder vergunning tatoeages te zetten. Lastig bij het toezicht op dat verbod was aantonen dat een thuistatoeëerder zonder vergunning een ondernemer was. Sinds 2012 is een ingerichte praktijk voor de wet al voldoende bewijs dat daar piercing- of tatoeageactiviteiten plaatsvinden. Dit maakte het voor de Voedsel- en Warenautoriteit gemakkelijker tatoeëerders op te sporen en aan te geven. De NVWA zoekt sindsdien gerichter. Ondernemers die zonder vergunning tatoeages zetten, krijgen meteen een boete.

Door aanscherping van de wet is het vanaf komend jaar ook verboden zonder vergunning te adverteren voor het aanbrengen van tatoeages of piercings.