Studenten kraken deel van UvA-pand - Universiteit tolereert actie niet

De studenten, verenigd in de groep De Nieuwe Universiteit (DNU), bezetten eerder dit jaar het Maagdenhuis.

Het Maagdenhuis wordt opgeruimd na de ontruiming. Studenten hielden dit pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zes weken bezet, uit protest tegen het bestuur van de universiteit. Foto: Jerry Lampen / ANP

Een groep studenten heeft woensdagmiddag een deel van een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gekraakt. Dat meldt de groep actievoerders op Twitter.

Twitter avatar hetMaagdenhuis Nieuwe Universiteit PRESS STATEMENT - English translation below
The New University squatted an empty office inside an UvA building… https://t.co/wKyEtcGSSa

De studenten, die zijn verenigd in de groepering De Nieuwe Universiteit (DNU), bezetten eerder dit jaar het Maagdenhuis. De bezetters eisten, gesteund door studenten én docenten van de Amsterdamse universiteit, meer inspraak in het bestuur en meer vaste contracten. De bezetting van het pand kostte ten minste 505.000 euro. De schade werd niet verhaald op de studenten.

Nu wil diezelfde groep actievoerders van de vandaag gekraakte ruimte een uitvalsbasis maken voor vergaderingen, bijeenkomsten en het plannen van nieuwe acties, zegt een woordvoerder van DNU tegen persbureau ANP. De ruimte in het gebouw aan de Oude Turfmarkt 147 in het centrum van de hoofdstad staat volgens de studenten al lange tijd leeg.

Deur gebarricadeerd

Volgens de woordvoerder doen dertig tot veertig studenten mee aan de actie. Zij hebben de deur gebarricadeerd en zijn van plan er ook te overnachten.

Twitter avatar Folia Folia Een kraker praat via de brievenbus in het Oude Turfmarkt-pand met de aanwezige politie #UvA https://t.co/yB8GDYqivN

Een ander deel van het pand waar administratief werk wordt gedaan, is volgens de actievoerders nog toegankelijk. In een persverklaring van DNU staat:

“Een ruimte om te organiseren is van groot belang voor een beweging. Die hadden we tijdelijk gevonden in het Maagdenhuis. We kijken als beweging terug op een tumultueus jaar, waarin we eigenlijk moeten concluderen dat er niet veel veranderd is.”

De faculteit geesteswetenschappen heeft aangifte gedaan tegen de studenten, zegt een zegsman van het College van Bestuur van de universiteit aan ANP. Na de acties in het voorjaar wordt er volgens hem “constructief samengewerkt” met de studenten.

“Er is al veel bereikt, zoals het versterken van de medezeggenschap, de democratisering en het beperken van het aantal flexcontracten.”

UvA tolereert de actie niet

Bestuurders en medewerkers van de faculteit geesteswetenschappen hebben gepraat met de studenten, maar die willen volgens de UvA niet vertrekken. De universiteit zegt het onrechtmatig betreden of in gebruik nemen van panden van de UvA “niet te tolereren”.

    • Carlijn Vis