Spaanse hof blokkeert afscheiding van Catalonië

Catalonië moet afzien van het voornemen om de procedure voor afscheiding van Spanje in gang te zetten.

De Spaanse premier Rajoy vocht de Catalaanse motie voor onafhankelijkheid aan bij het constitutioneel hof. Foto Gerard Julien / AFP

De politieke crisis in Spanje over autonomie voor Catalonië is vandaag geëscaleerd. De hoogste Spaanse rechter, het Constitutioneel Hof in Madrid, besloot namelijk dat Catalonië moet afzien van het voornemen om de procedure voor afscheiding van Spanje in gang te zetten.

Dat voornemen had het regionale parlement maandag vastgelegd in een onafhankelijkheidsverklaring, waarin staat dat “de legitimiteit van Spanje niet meer zal worden erkend”. De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft altijd gezegd zich daar koste wat koste tegen te verzetten.

Woensdag tekende zijn regering daarom beroep aan door het Hof te vragen het onafhankelijkheidsbesluit te toetsen aan de Spaanse grondwet. Later op de dag liet het Hof al weten dat beroep ontvankelijk te verklaren, met als consequentie dat het eerdere besluit van het Catalaanse parlement wordt opgeschort in afwachting van het eindoordeel van het hof. De grote vraag is nu of de separatistische leiders in Catalonië zich bij het vonnis neerleggen.

Kans was klein

Volgens correspondent Koen Greven was de kans klein dat Catalonië in deze zaak gelijk zou krijgen. Hij schreef eerder in NRC:

“Je moet je aan de Spaanse grondwet houden. Een wijziging daarvan, bijvoorbeeld voor de autonomie van een regio, krijg je pas voor elkaar als tweederde van de gehele Spaanse bevolking in een referendum voor die wetswijziging stemt. Dat is nu niet het geval, dus ik acht de kans groot dat het hof stelt dat het Catalaanse parlement in overtreding is.”

    • een onzer redacteuren