Servië geeft 5,4 miljoen voor herontwikkeling Srebrenica

Dat maakte Aleksandar Vucic, premier van Servië, vandaag bekend.

De Servische premier Aleksandar Vucic in gesprek met zijn Bosnische ambtgenoot Denis Zvizdic tijdens de conferentie vandaag. Foto: Fehim Demir / EPA

Servië gaat 5,4 miljoen euro doneren voor de herontwikkeling van de Bosnische plaats Srebrenica. Dat zei Aleksandar Vucic, premier van Servië, vandaag tijdens een investeerdersconferentie daar.

Twintig jaar geleden werden in Srebrenica 8.000 moslims vermoord door Serviërs. Dat gebeurde toen onder het toeziend oog van de Nederlandse militairen van Dutchbat, die onvoldoende bewapend waren om de bestorming van de moslimenclave tegen te houden. Op de conferentie “Srebrenica 2015″ moeten investeerders worden geworven voor het onderontwikkelde gebied, zo meldt persbureau AP.

“Brug van samenwerking”

Volgens de premier zal de eerste twee miljoen euro maandag worden overgemaakt. Hij noemde Srebrenica een “brug van samenwerking” tussen Servië en Bosnië. De donatie kan worden gezien als een poging tot verzoening tussen de landen. Bosnië en Herzegovina is twintig jaar na de genocide nog altijd een instabiel land:

“Alle inwoners van Srebrenica, of het nou Bosniakken zijn of Serviërs, zullen kunnen rekenen op meer werk en een beter leven. We willen de komende honderd jaar in vrede doorbrengen. Dit is onze kleine bijdrage aan een gezamenlijke toekomst.”

Bosniakken zijn Slavische moslims -de etnische groep die tijdens de genocide in Srebrenica werd uitgemoord. In Bosnië en Herzegovina wonen naast moslims ook veel Bosnische Serviërs en Kroaten.

In juli moest premier Vucic vluchten voor woedende Bosniërs toen hij een bezoek bracht aan de twintigjarige herdenking van de massamoord in Srebrenica. Vandaag legde hij bloemen bij de graven van de omgekomen moslims.

    • Etienne Verschuren