Consumentenbond: politiek moet eisen stellen aan incassobureaus

De Consumentenbond wil dat er wettelijke toetredings- of opleidingseisen komen voor incassobureaus. Nu kan iedereen zomaar een incassobureau beginnen, met misstanden tot gevolg. Ook wil de belangenorganisatie dat de sector gecontroleerd wordt door een toezichthouder.

De Consumentenbond pleit daarvoor in een eigen incassoplan dat gisteren is overhandigd aan de Tweede Kamer. De PvdA en de ChristenUnie hebben de organisatie al laten weten met een wetsvoorstel te komen.

Het plan is bedoeld om de rechtspositie van consumenten te verbeteren. Als die hun rekening niet betalen, hebben ze daar meestal een reden voor, redeneert de bond.

Incassobureaus stellen zich „geregeld” onterecht hard op tegenover consumenten en duperen daarmee mensen die vaak in een financieel zwakke situatie verkeren, constateerde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) onlangs. Volgens de Autoriteit versturen de bureaus vaak onterechte vorderingen, berekenen ze onterechte kosten, sturen ze onduidelijke rekeningen en zetten ze consumenten „op ontoelaatbare wijze onder druk om te betalen”.

Bart Combée, directeur van de Consumentenbond: „Als consument sta je in zo’n traject bij voorbaat al met 3-0 achter, en is de kans groot dat je veel dieper in de schulden belandt. Dat kan en mag niet de bedoeling zijn.” (ANP)