Schakel de hoestpolitie in

Wat moet u doen als u tijdens een uitvoering een hoestaanval krijgt? „Maak dan van een kuchdoekje een luchtige prop, houd die voor uw mond en kuch zachtjes”, adviseert een van onze briefschrijvers.

Illustratie Hajo

Echte liefhebbers blijven nu thuis

‘Alles klinkt mooier in het Concertgebouw’. Kent u die slogan? Wel, mooi niet. Ik onderschrijf ten volle de kritiek van Carel Scharten. Ongelooflijk hoe een deel van het publiek zich gedraagt. Continu hoesten, niezen, kuchen, voorwerpen laten vallen, gehoorapparaten laten zoemen. Men haalt onopgevoed publiek binnen, maar jaagt de echte liefhebbers eruit. Ik erger me steeds dood, en het recital van Krystian Zimerman was een dieptepunt. De pianist raakte hoe langer hoe meer geïrriteerd en dat klonk in zijn spel overduidelijk door.

Voor mij was het een verloren avond. Tevens voor Zimerman, daar hij elke toegift weigerde. We komen op een punt dat ik lekker thuis blijf genieten. Er moet dus iets veranderen, directie van het Concertgebouw. Kijk om u heen, overal worden de touwtjes strakker aangehaald. In bepaalde landen word je na verstoring in de concertzaal er door suppoosten uitgepikt. Dergelijke maatregelen moeten hier ook worden toegepast. Het kan niet zo zijn dat de goeden voor duur geld zo moeten lijden onder de slechten?
Beatrix Aaftink-Castendijk, Amsterdam

Altijd applaus, al is het bagger

Was tot dezelfde conclusie gekomen. Voorzichtig kuchen achter de hand is er inderdaad niet meer bij. Bacteriën delen met de omgeving is de nieuwe trend gewordenhet nieuwe onderdeel van sociale media. Maar ook het Toename ook van klappen na ieder onderdeel van een muziekstuk neemt toe. Buitenlandse bezoekers verbazen zich over de staande ovatie voor ieder optreden, ongeacht het niveau. Ach ja, de tijden veranderen, ontspan en geniet.
A. den Bandt, Heiloo

Chanel 5 werkt ook verstikkend

Natuurlijk is hoesten tijdens een concert irritant. Wat mij al jaren verbaast, is dat het Concertgebouw er nooit veel aandacht aan heeft besteed. Ja, er liggen pepermuntjes op het buffet, maar de airco blaast soms zo hard dat iedereen met een beetje gevoelige slijmvliezen wel een hoest moet onderdrukken. Een ander punt is de parfum en aftershave die op zo’n uitgaansavond rijkelijk worden gebruikt. Die Chanel 5 (of zo) van mijn buurvrouw heeft mij al heel wat benauwde momenten opgeleverd.
Wil de Groot, Amstelveen

Verkouden? Kaartje afstaan

Irritant ja, als iemand verkouden naar een concert gaat. Jammer maar helaas, dan beter iemand anders een plezier doen met je kaartje.
Wat ook kan irriteren, is als er in de pauzes tussen de delen dwangmatig gehoest wordt uit angst te moeten hoesten tijdens het stuk. Uit angst te moeten hoesten gaan mensen te veel focussen op een hoest prikkel, voelen daardoor meer prikkels en moeten meer hoesten. Dat lijkt me een betere verklaring dan die van Carel Scharten.
Rose Schmitz, Nijmegen

Ik ben zo'n hoester en wil toch naar een concert

Ik barst soms in een verstikkende hoestbui uit. Al vanaf mijn jeugd ga ik naar de schouwburg, het concertgebouw en de opera. Om te voorkomen dat ik overlast bezorg, koop ik hoekplaatsen, slik codeïnetabletten, neem kauwgom mee, en ook hoesttabletten, water en een sjaal om een hoestbui te dempen. Goed voorbereid dus. Als ik dat niet zou doen, zou ik nooit meer naar een voorstelling kunnen gaan. Ik ben niet melaats en niet besmettelijk, dus zal ik blijven gaan en me regelmatig opgelaten voelen omdat mijn hoest zich niet laat temmen door mijn wilskracht.
Diny Schinkel, Duivendrecht

In de bios hoesten ze ook niet

Niet lang gelden mocht ik Alfred Brendel interviewen en wat briefschrijver Carel Scharten schrijft, namelijk dat Brendel afscheid nam vanwege het hoesten, lijkt me niet juist. Hij zei juist het publiek dankbaar te zijn, dat hij voelt hoe het publiek meeleeft. Maar het blijft een feit: het hoesten irriteerde hem wel.
Brendel zei nog iets opvallends: in het theater en in de bioscoop hoesten ze niet! Of die mensen waar Scharten het over heeft ook thuis heel de avond zitten te blaffen, vraag ik me af. Eric Schoones, Musicoloog en pianist

Musici kunnen er ook wat van

Ik luister graag naar oude muziek en dan ineens weer die onbeschaamde hoest diep vanuit de keel. Vreselijk en ook een belediging richting de musici.
Iets anders – ook echt ergerlijk: je luistert naar een prachtig vioolconcert en de strijker heeft zijn ademhaling niet onder controle. Je kunt toch ook vioolspelen zonder de gevoelige muziek te verpesten door een luid gesnuif? Of verhoogt dit de artistieke waarde van het concert? Wie durft zulke maestro’s te adviseren een ademhalingsspecialist te raadplegen?
Hans Kampf, Soest

Vooral de vrouwen doen het

Het verbaast mij al langer dat musici zo weinig last lijken te hebben van lawaaiige toehoorders. Het is mij een keer opgevallen dat het vooral vrouwen waren die zich niet in konden houden. Sindsdien heb ik erop gelet en deze waarneming keer op keer bevestigd gehoord. Zou het zijn dat er meer vrouwen dan mannen (klassieke) concerten bezoeken?
Jan Molema, Delft

Kuchdoekje helpt

Graag bied ik een oplossing. Want laten we eerlijk zijn: iedereen kan last krijgen van een kriebelhoest. Het gaat erom een hoest die niet meer in te houden is te dempen in plaats van met open mond de zaal in te knallen. Was ik manager van een concertzaal, ik zou bij de ingang kuchdoekjes uitdelen – van het type ‘dik wegwerpservet’ – met daarop een instructie:
1. Hoest niet tijdens de uitvoering, zeker niet met open mond.
2. Moet u toch, maak dan van dit kuchdoekje een luchtige, dempende prop, houd die voor uw mond en kuch zachtjes.
3. Blijft de hoest terugkeren, verlaat dan stilletjes de zaal.
Monique Janssens, Utrecht

Gebruik de mobieltjes-tactiek

Dat publiek kucht niet bescheiden tijdens de luidere passages, neen, dat proest voluit, en het liefst bij de zachte wendingen. Het heeft wel iets van zenuwhoesten om de stiltes maar niet te hoeven aanhoren.
We hebben de mobiele telefoon eindelijk stil gekregen door er voortdurend op te attenderen aan het begin van elke voorstelling. Het moet dan toch ook mogelijk zijn om op dezelfde manier het hoesten uit te bannen?
M.E. Kies, Eindhoven

Doelen vraagt aandacht

Leuk om vast te stellen dat veel mensen ook eens naar een opera of klassiek concert willen. Alleen is men zich er vaak niet van bewust dat zij hun reacties niet zo maar kunnen delen met hun gezelschap of gewoon kunnen hoesten. In de Doelen is voor de concerten een vriendelijk verzoek te horen, dat niet alleen voor GSM-gebruik maar ook voor hoesten aandacht vraagt. En het helpt. Mensen grappen wat als ze het horen, maar de scherpste kantjes zijn eraf.
Jan de Vries

Hoestpolitie inschakelen

Zaterdag naar de matinee in het Concertgebouw. Theodora van Händel.
En ja, hoor. Het hoesten was weer niet van de lucht. Dat je met een klein, bescheiden keelkriebeltje even wacht tot het koor aanzwelt, kan ik nog wel hebben. Maar dat mensen het voor elkaar krijgen om tijdens doodse stiltes wanneer bijvoorbeeld Philippe Jaroussky een ijle, van emotie beladen toon zingt, voluit te gaan hoesten, gaat mijn bevattingsvermogen ver te boven. Er moet hoestpolitie komen, die deze mensen de toegang tot de concertzaal ontzegt. Applaus voor Brendel, dat moet meer gebeuren.
Annemarieke van Oijen

Schouwburg lijkt een sanatorium voor zware patiënten

Ik zit vaak al te tellen hoe lang het duurt voor de volgende aanval komt. Je waant je in een sanatorium voor zware patiënten in plaats van in de schouwburg. Het verbaast mij nog steeds dat de uitvoerende musici en acteurs dit allemaal nemen. Het moet een ramp zijn tijdens je uitvoering dat allemaal te verwerken. Carel Scharten noemt nog niet eens het geklets en het mee neuriën van bekende aria’s. De toeschouwers maakt de kwaliteit van het gebodene weinig uit. Na het einde van de voorstelling gaan zij altijd staan om te klappen om na twintig seconden naar de garderobe te gaan. Met weemoed denk ik terug aan schoolvoorstellingen 55 jaar geleden waar geen kuchje te horen was.
T. Verduijn, Julianadorp

  • Beatrix Aaftink-Castendijk
  • Monique Janssens Utrecht
  • Hein Jordans
  • Jan de Vries
  • Annemarieke van Oijen
  • Diny Schinkel
  • Kees Kraaijeveld
  • M.E. Kies
  • Wil de Groot
  • T. Verduijn
  • A. den Bandt
  • Julianadorp