Column

Schaatsen in Dubai, een Europese kwestie

Je hebt dus dat probleem met die vluchtelingen in Europa, nog altijd die bijna vergeten financiële perikelen van Griekenland, dat gedoe met coco-leningen in Nederland, boeren die straks weer boos worden, de Britten die misschien uit de Unie deserteren en dan staat in Brussel de Europese Commissie ook nog voor de vraag: schaatsen in Dubai, kan dat zomaar?

Preciezer gezegd: mogen schaatsenrijders meedoen aan de zogeheten Icederby? Wedstrijden op een baan van 220 meter, waar langebaanschaatsers en shorttrackers het tegen elkaar kunnen opnemen. En waarmee ze geld kunnen verdienen. Veel geld, naar het schijnt. Het (Koreaanse) initiatief is nog steeds niet van de grond gekomen, omdat de internationale schaatsfederatie, de ISU, zich ertegen verzet. En niet zo’n klein beetje ook. Schaatsenrijders die aan de Icederby meedoen, wacht een levenslange schorsing voor alle wedstrijden die (mede) onder de vlag van de ISU worden gehouden – dat zijn alle wedstrijden die er toe doen.

In Dubai staat er dus een mensenrecht op het spel. Het gaat ditmaal niet om de moderne slavernij in de Verenigde Arabische Emiraten, het verbod op homoseksualiteit dat daar geldt of de onderdanige positie van vrouwen. In het geding is het recht op arbeid voor schaatsenrijders voor wie de sport tevens hun broodwinning is.

Twee Nederlanders hebben de Europese Commissie ingeschakeld. Met de bedoeling dat zij de ISU op de vingers tikt. Het zijn ex-schaatsenrijder Mark Tuitert (olympisch goud in 2010 en andere successen) en ex-shorttracker Niels Kerstholt (diverse teammedailles op EK’s en WK’s). Ze kregen juridische hulp van de Belg Ben Van Rompuy, die gespecialiseerd is in mededingingsrecht, en politieke steun van Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66). Zij kreeg de meerderheid van het Europees Parlement mee met haar opvatting dat beroepssporten als schaatsen „een volwaardige economische activiteit” zijn.

Het gevolg is dat de Europese Commissie nu officieel onderzoekt of de ISU de mededingingsregels overtreedt.

Wie denkt dat de Commissie voor zulke akkefietjes eigenlijk geen tijd heeft, moet bedenken dat zij onlangs in een archiefkast of een la die lang niet was geopend een interessante ontdekking deed. Nog altijd bleken twee regelingen van kracht die deelnemers aan de Olympische Spelen van Athene in 2005 en van Turijn in 2006 het verkrijgen van een visum moesten vergemakkelijken. Mooi dat ze die regelingen nu gaan intrekken, dat scheelt een hoop tijd!

Bovendien: voor 28 Europese commissarissen is er nooit werk te veel, al zit nu juist die commissaris voor mededinging niet stil. Dat is de Deense Margrethe Vestager. Bekend van de fiscale naheffingen waarmee ze onlangs Starbucks en Fiat verraste en de reprimande die ze Nederland gaf voor zijn, voor sommigen, paradijselijk belastingsysteem.

De uitspraak die de Commissie zal doen, gaat om de macht van internationale sportfederaties over de sporters wier belangen ze zouden moeten behartigen. De ISU stelt dat er op de uitslagen van de Icederby gegokt kan worden en, het is waar, dan is matchfixing niet ver weg. Weliswaar is gokken in de Arabische emiraten verboden, maar dat zal niemand elders in de wereld tegenhouden. Als Chinezen op het resultaat van de voetbalwedstrijd Achilles-Almere City te Groesbeek kunnen inzetten, waarom zouden Koreanen dan niet een gokje wagen op de uitslag van de 220 meter in Dubai? Of op een ISU-wedstrijd?

Tuitert en Kerstholt, die zich gesteund weten door diverse nog actieve sportschaatsers, zijn dappere pioniers. Baanbereiders voor hun opvolgers die straks in de zomers bij de Icederby aardig kunnen bijverdienen. Want dat de Commissie de ISU in het ongelijk stelt als die niet inbindt, is allerminst denkbeeldig. Dus gaat we schaatsen in Dubai, een mooie pendant van beachvolleybal op de Noordpool.