SBM Offshore handhaaft omzetverwachting

De maritiem dienstverlener handhaaft zijn omzetverwachtingen voor dit jaar op ruim 1,9 miljard euro.

Foto SBM

Ondanks de steeds moeilijkere omstandigheden in de olie- en gasindustrie blijft SBM Offshore positief over zijn eigen prestaties. De maritiem dienstverlener handhaaft de omzetverwachting voor dit jaar en verwacht dat de schulden sneller worden afbetaald dan verwacht. Dat maakte SBM woensdagavond bij het presenteren van de kwartaalcijfers bekend.

Het bedrijf uit Schiedam kende naar eigen zeggen opnieuw een aantal lastige maanden. Mede door het opschorten van projecten daalde de omzet in de eerste drie kwartalen van dit jaar namelijk met 18 procent op jaarbasis, naar iets minder dan 2,1 miljard dollar (ruim 1,9 miljard euro).

Topman Bruno Chabas denkt echter dat zijn bedrijf die moeilijke marktomstandigheden het hoofd kan bieden. Hij liet woensdag na het sluiten van de Amsterdamse beurs weten dat hij vasthoudt aan de omzetverwachting van 2,6 miljard dollar over het gehele jaar. Drie maanden geleden verhoogde Chabas de verwachtingen nog, van 2,2 miljard dollar.

Geen woord over naderende schikking

Over een naderende schikking in de Braziliaanse corruptieaffaire zei SBM in de derdekwartaalcijfers weinig: de gesprekken duren voort. Eind vorige maand schreef persbureau Reuters op basis van ingewijden nog dat zo’n deal nabij was. SBM zou omgerekend 250 miljoen dollar moeten betalen aan de Braziliaanse autoriteiten om rechtsvervolging af te kopen.

Eerder schikte SBM al voor 240 miljoen dollar (194 miljoen euro) met het Openbaar Ministerie in Nederland in dezelfde affaire, waarin de Braziliaanse oliereus Petrobras centraal staat. SBM is marktleider op het gebied van drijvende productie- en opslagplatforms die worden gebruikt bij de oliewinning uit de diepe zee.

    • Joost Pijpker