Videoland is niks, RTL Z valt tegen

Huub Stapel en Puck van Stijn in Zwarte Tulp (RTL, Videoland Unlimited).

Videoland – de online videodienst van RTL – heeft nog veel te weinig unieke programma’s. Het nieuwe 24/7 nieuwskanaal van RTL valt tegen. En de video’s op RTL’s YouTubekanalen kunnen hem maar weinig boeien.

Erland Galjaard, programmadirecteur van RTL Nederland, was gistermiddag ongekend hard over de nieuwe (digitale) initiatieven van zijn bedrijf. Galjaard was een van de gasten tijdens een bijeenkomst van vakblad Broadcast Magazine en tv-branchevereniging SPOT in Amsterdam-Noord.

Videoland Unlimited, RTL’s antwoord op Netflix, „is eigenlijk nog niks”, aldus Galjaard. „Met de serie Zwarte Tulp is er een heel klein dingetje geprobeerd. Mensen gaan dan bingewatchen, kijken in een weekend alle afleveringen. Maar dan? Het aanbod is te beperkt.” Juist de series die exclusief zijn voor een videodienst, moeten nieuwe abonnees trekken.

Volgens onderzoeksbureau Telecompaper had Videoland medio 2015 circa 1 procent van de huishoudens in Nederland als abonnee. Netflix zou worden bekeken in 11 procent van de huishoudens.

Nieuwszender RTL Z, die in september begon, valt volgens Galjaard nog meer tegen dan de RTL-leiding had verwacht. De zender verplaatste onlangs de talkshow van Paul van Liempt, het belangrijkste programma van de zender, wegens tegenvallende kijkcijfers naar een later tijdstip: 22.00 uur.

Om die tijd concurreert Van Liempt Live direct met Nieuwsuur. Galjaard werd laatst in het Feyenoord-stadion door een bekende aangesproken over de lage kijkcijfers van RTL Z. Die zei: ‘Wanneer kunnen jullie met de kijkers van RTL Z nou meer vullen dan het [veel kleinere] stadion van Excelsior?’

Met online video ten slotte lijkt Galjaard weinig op te hebben. Zo zei hij dat hij niet wist van het initiatief van SBS om een digitaal videoplatform voor jongeren te starten, genaamd S1. Over de video’s op YouTube zei Galjaard: „Ik ben totaal niet onder de indruk van het aanbod op internet. Dat werkt online, maar je moet er niet aan denken dat dat op tv wordt getoond.”

 

    • Jan Benjamin