Rohani brengt bezoek aan Frankrijk, maar hij krijgt niet te eten

Foto Jerry Lampen/ANP

Het bezoek van de Iraanse president Hassan Rohani aan Frankrijk, volgende week, is op voorhand historisch. Na het nucleair akkoord van deze zomer zal hij met zijn ambtgenoot François Hollande spreken over „een veelheid aan onderwerpen, in het bijzonder de politieke dialoog, economische samenwerking, luchttransport, gezondheid en landbouw”, maakte het Elysée dinsdag bekend.

Maar hij krijgt niet te eten. De planning van het voor de Fransen traditioneel belangrijke diner heeft volgens radiozender RTL tot een onoverbrugbare protocollaire botsing geleid.

Zoals gebruikelijk hebben de medewerkers van Rohani gevraagd om een halal-maaltijd zonder wijn op tafel, maar vooral die laatste eis zou botsen met ‘republikeinse waarden’ die in de ogen van de Fransen universeel zijn. Hun voorstel om dan maar een alcoholvrije lunch te beleggen, zou door de Iraanse delegatie als „te eenvoudig” zijn afgedaan. Hoewel het Elysée zegt dat het programma nog niet helemaal rond is, lijkt de maaltijd nu geheel geschrapt. 

Frankrijk gaat volgende maand naar de stembus voor regionale verkiezingen en voor het snel groeiende Front National zijn symbolen als wijn en varkensvlees onlosmakelijk verbonden met de Franse identiteit. Daarop toegeven tegenover een islamitisch regime, zou de regerende socialisten op voorhand voor problemen stellen.

Maar het Franse bedrijfsleven, autobouwer Peugeot in het bijzonder, hoopt, nu de sancties worden afgebouwd, weer snel in Iran zaken te kunnen doen. Het bezoek van volgende week moet bovendien de lucht klaren na de harde lijn van de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius eerder dit jaar tijdens de onderhandelingen die tot het nucleair akkoord hebben geleid. Volgens Le Monde noemen medewerkers van Hollande de ontstane polemiek „bespottelijk”.

    • Peter Vermaas