Dit schrijven andere media vandaag

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media?

De Tweede Kamer is het nog niet eens over het nieuwe belastingplan, dat een lastenverlichting van vijf miljard moet opleveren. Dat meldt de NOS. De coalitie en een deel van de oppositie kwamen er dinsdagavond na urenlang overleg niet uit.

Coalitiepartijen PvdA en VVD hebben in de Eerste Kamer geen meerderheid voor hun belastingplan en moeten daarom op zoek naar steun van de oppositie.

Breekpunt is een uitgewerkt voorstel van de SGP, waarin eenverdieners er ten koste van tweeverdieners bijna 700 euro op vooruit gaan. VVD-Kamerlid Neppérus zegt rillingen te krijgen van de door haar als ‘aanrechtsubsidie’ bestempelde maatregel en ook PvdA-Kamerlid Groot denkt dat het plan van de SGP niet haalbaar is.

De christelijke partijen willen dat eenverdieners gecompenseerd worden en het CDA wil daarnaast ook tegemoetkoming voor ouderen en minder belasting over spaargeld.

D66 en GroenLinks willen meer aandacht voor vergroening en de SP wil een miljonairsheffing. De PVV ziet het belastingplan tenslotte vooral als mogelijkheid om het kabinet naar huis te sturen.

Donderdag stemt de Tweede Kamer over het Belastingplan 2016.

Bankiers vinden zichzelf ook graaiers

Sinds de kredietcrisis worden bankiers vooral bestempeld als graaiers. Uit het tweejaarlijkse Nationaal Salaris Onderzoek blijkt dat ze dat van zichzelf ook vinden. Dat schrijft De Volkskrant.

Aan de hand van stellingen als ‘ik wil altijd meer’, ‘zodra ik iets heb verkregen, ga ik nadenken over het volgende wat ik wil’ en ‘ik kan me niet voorstellen dat ik te veel dingen heb’ werd onderzocht in hoeverre hebzucht motiverend werkt. Uit de resultaten blijkt dat werknemers op de beursvloer of bij een bank meer dan in andere sectoren gedreven worden door hebzucht.

Hebzucht loont, blijkt uit het onderzoek. Verkoopmanagers die bovengemiddeld hebzuchtig zijn verdienen op jaarbasis ongeveer 10 procent meer dan de gemiddelde Nederlander, zeker 3.000 euro bruto per jaar.

Arbeidseconoom Ronald Dekker van de Universiteit van Tilburg is sceptisch over de meetbaarheid van hebzucht:

“Economen gaan ervan uit dat iedereen tot op zekere hoogte wordt gedreven door geld. Niet alleen financiële prikkels bepalen de keuzen die iemand maakt. Dat ‘hebzuchtige’ mensen meer verdienen, kan ook betekenen dat je met ‘hebzucht’ hetzelfde meet als ambitie.”

Het advies van Jaap van Muijen, hoogleraar psychologie aan Nyenrode en een van de uitvoerders van het onderzoek, is dat consumenten op moeten letten:

“Wees altijd alert als je een auto gaat kopen. Het gaat de verkoper vaak ook om het halen van de bonus.”

IMF ‘verbaasd’ over hoge aantal zzp’ers in Nederland

Het Internationaal Monetair Fonds is op bezoek in Nederland en het hoofd van de delegatie, Thomas Dorsey, is volgens De Telegraaf hoogst verbaasd over het aantal zzp’ers in ons land.

De organisatie waarschuwt de Nederlandse regering voor ‘schijnzelfstandigheid’, waarbij Dorsey Nederlandse verpleegsters die op zzp-basis werken als voorbeeld neemt:

“Zij mogen waarschijnlijk niet eens zelf bepalen wat ze áán hebben, laat staan dat ze controle hebben over waar ze werken of het aantal uren dat ze maken.”

Ook denkt het IMF dat Nederland er goed aan doet zzp’ers te verplichten een bijdrage te leveren aan pensioen- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Organisaties die zich inzetten voor de belangen van Nederlandse zzp’ers zijn hier juist fel op tegen.