Oud-Europarlementariër verdacht van pogingen tot misbruik

Daniël van der Stoep zou minderjarige meisjes geld en cocaïne in ruil voor seks geboden hebben.

Foto Koen Suyk / ANP

Daniël van der Stoep, oud-lid van het Europees Parlement, wordt ervan verdacht dat hij heeft geprobeerd minderjarige meisjes te verleiden tot seks. Het Openbaar Ministerie bevestigt dat woensdagmiddag. Over twee weken vindt de inhoudelijke behandeling van de zaak plaats.

Het zou gaan om zeker drie meisjes, die ten tijde van de vermeende verleidingspogingen vijftien en zestien jaar waren. De 35-jarige Van der Stoep zou de meisjes geld en cocaïne geboden hebben in ruil voor seks en hij zou misbruik van zijn status hebben gemaakt. De pogingen zouden zijn voorgevallen tussen 2012 en 2014.

Advocaat Carene van Vliet van Van der Stoep zegt tegen persbureau ANP dat haar cliënt niets heeft misdaan en dat de meisjes dat ook hebben verklaard:

“Het is evident dat er niets is gebeurd. Het enige doel is om hem te beschadigen. Hij komt hier nooit meer vanaf, want waar rook is, is vuur.”

Tegenover NRC was Van Vliet nog niet beschikbaar voor een reactie.

Onder invloed

In 2009 kwam Van der Stoep voor de PVV in het Europees Parlement. In augustus 2011 stapte hij op, nadat hij onder invloed van alcohol een aanrijding veroorzaakte. Een aantal maanden later keerde hij al weer terug als Europarlementariër. Door het Verdrag van Lissabon kwam er een extra zetel vrij voor Nederland die Van der Stoep innam. Niet meer voor de PVV: die partij wilde hem niet terug.

Na de Europese verkiezingen van 2014, waaraan Van der Stoep meedeed met de nieuwe partij Artikel50, verdween hij uit het Europees Parlement. Artikel50 behaalde geen zetels.

    • Joram Bolle