Oud-atletiekvoorzitter Diack legt erefunctie IOC neer

De Senegalees werd gisteren al geschorst omdat hij wordt verdacht van omkoping en witwassen.

Toenmalig IAAF-president Lamine Diack opent in 2013 de WK atletiek in Moskou. Op de achtergrond kijkt president Poetin toe. Foto Bernd Thissen/EPA

De oud-voorzitter van de wereldatletiekbond IAAF Lamine Diack legt zijn functie als erelid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) neer. De 82-jarige Senegalees was gisteren al tijdelijk geschorst door het IOC omdat hij wordt verdacht van corruptie en witwassen.

Diack is aangeklaagd door de Franse justitie omdat hij in 2011 in totaal een miljoen dollar zou hebben aangenomen van Russische atleten om positieve dopingtests te verdoezelen. De dopingaffaire kwam aan het licht na berichtgeving in Britse media. Ook zoon Papa Massata Diack is verdachte, net als juridisch adviseur Habib Cisse en de voormalige directeur van de antidopingafdeling van de IAAF, Gabriel Dolle.

Schandaal na schandaal

De internationale atletiek wordt geplaagd door recente dopingschandalen. Afgelopen maandag kwam dopingautoriteit WADA met een rapport naar buiten waarin werd voorgesteld de complete Russische atletiekbond te schorsen wegens jarenlang geheimgehouden dopinggebruik. Van een dopinglab in Moskou is al de licentie afgepakt. In het WADA-rapport wordt Diack ook zijdelings genoemd. Hij was 16 jaar voorzitter van de IAAF en 15 jaar actief lid van het IOC.

De IAAF zou het bovendien niet zo nauw nemen met dopingcontroles, waardoor tussen 2001 en 2012 achthonderd atleten met verdachte bloedwaarden zonder problemen konden blijven sporten.

    • Sam de Voogt